Инженер от "Неохим" полетя с изобретението си

Моторен летателен апарат изобрети технолог от димитровградския завод "Неохим". Съоръжението, кръстено траиктор е дело на инж. Ивайло Димитров, не без активната помощ на друг технолог от торовия завод и вече пенсионер инж.Вълко Вълков. 

Преди дни летателната машина на неохимците е участвала в Авио рок феста в Стара Загора, разказаха днес от пресслужбата на "Неохим". Изобретението е събрало овациите на парапланеристите у нас, най-вече заради това, че е задвижвано от двигател на тракторче за косене на трева с мощност 18 конски сили, но 700 кубика.

Да направят траиктора на двамата инженери са били нужни близо две години. Всичко обаче приключило успешно през май тази година, когато на летището в Стара Загора е осъществен първия успешен полет.

Инж.Ивайло Димитров, който управлява летателното съоръжение сега е включен в осемчленната група на моторните парапланеристи в България. Тя извършва демонстрационни и рекламни полети, фотозаснемане и въздушни атракции в различни градове. През октомври парапланеристите с мотори ще извършат 160-километров прелет над Черно море между Истанбул и Резово.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини