Потъпкаха паметта на избитите по пътищата деца

Почернените майки сложиха цветя по пешеходната пътека срещу общината.....

Пътека от червени цветя "застлаха" в Димитровград днес майките на шестте деца, загинали при катастрофата навръх Великден в Симеоновград. По този начин почернените родители се вкючиха в инициативата "Пътека от рози срещу войната по пътищата". Тя е в памет на 12-годишната Валя от Бургас, която преди 40 дни бе блъсната на пешеходната пътека в морския град.

За да посипят цветята върху пешеходната пътека срещу общината в Димитровград майките рискуваха живота си, защото движението на автомобили не беше спряно, както сочеха предварителните планове на организаторите. Днес в различни градове от страната на определени пешеходни пътеки потокът от коли трябваше да бъде блокиран от 14.00 до 16.30 часа. Родителите на загиналите деца дошли тук защото разбрали от Интернет, че единственото място в Хасковска област където ще има пътека от рози е Димитровград.

....секунди по-късно цветята бяха стъпкани от автомобилите

Оказало се обаче, че организаторите не си вдигат телефона от няколко дни. Така за провеждането на инициативата в Димитровград не е било поискано разрешение от общината и полицията, казаха майките. Поставените от тях червени цветя бяха стъпкани от колите секунди след като бяха сложени върху платното. Жените запалиха и свещ в памет на малката Валя от Бургас.

"Настояваме за промени в Закона за движение по пътищата наесен", припомни Ваня Георгиева. Според нея, не може да блъснеш дете на пешеходната пътека и това да се води непредумишлено убийство. "Вместо да стагяме куфарите на децата си за морето, сега палим свещи и ходим на гробовете им", жалваха се още почернените жени. За тях в България цари безхаберие, което плащат с живота си невинни деца.

Свещ в памет на 12-годишната Валя от Бургас, загинала на пешеходната пътека
Повече от час майките от Симеоновград напразно чакаха организаторите на инициативата "Пътека от рози срещу войната по пътищата"

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини