Димитровград почита бригадирите

65-тата годишнина от основаването на Бригадирското движение ще бъде отбелязана в Димитровград на 5 август, петък казаха организаторите на мероприятието Исторически музей и Община Димитровград. Мястото е Паметния знак на бул. "Трети март", където през далечната 1947 година се провежда митинг, на които се взема решението за строителството на Димитровград. Паметната годишнина ще се почете с бригадирски песни, слова, венци и поздрави от официални лица. Проявата стартира в 17.30 часа, а от 19.00 часа в парк "Вапцаров" ще има изпълнения на певчески групи от пенсионерските клубове и хоро.

Със строителството на прохода Хаимбоаз се поставя началото на Бригадирското движение у нас. През следващите години хиляди млади хора у нас участват в строителството на ЖП релси, язовири, далекопроводи. Димитровград е единственото населено място построено с доброволния труд на бригадирите.

През 1950 г. бригадирското движение е официално закрито и до 1963 г. не се организират национални младежки бригади. Отделни групи младежи работят по места в горското и селското стопанство, в бригади по залесяване, терасиране и др.

През 1964 г. с Министерско постановление бригадирското движение е възобновено и са организирани 6 национални младежки бригади, строили каскада „Белмекен-Сестримо”, пътя Драгалевци-Алеко-Офелиите, ж.п. линията Червен бряг - Златна панега, каскадата „Доспат-Въча”, ТЕЦ „Марица изток”. От 1964 г. до 1988 г. няма голям национален обект, в който да не вземат участие бригадири от цялата страна, припомниха от Историческия музей в Димитровград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини