На Преображение Господне небето се отваря и сбъдва желания

Преображение Господне се чества на 6 август от Православната църква. Това е един от най-светлите празници за Българската православна църква. Празникът води началото си от първите векове на християнството и е свързано с явяването на Исус Христос пред трима от най-близките му ученици.

За да укрепи вярата на учениците си, Исус Христос решил да покаже на трима от тях небесния си облик. Петър, Яков и Йоан се изкачили с него на планината Тавор. Там Исус се отдалечил и започнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя учител напълно преобразен. Лицето му светело като слънце, а дрехите му блестели като светлина.

За всички вярващи християни и до днес Преображение Господне е свързано с промяна и с нова надежда. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година. В малките градове и села на България все още са живи колоритните народни обичаи, свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, момите и ергените се сговаряли за годежи и женитби.

Според народния календар, днешния ден символизира трайното преобразяване в природата. Слънцето се обръща от лятото към зимата, щъркелите се събират, за да отлетят към топлите земи. Според вярванията на този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си пожелае. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява. Преображение Господне е времето, когато денят видимо намалява и хората се подготвят за студените дни.

източник: vesti.bg

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини