22 °C

Почетоха бригадирското движение в Димитровград

Малка възстановка на бригадирското ежедневие направиха пенсионери в парк "Вапцаров"

65 - годишнината от основаването на Бригадирското движение честваха снощи в Димитровград бригадири-ветерани, местната власт, политици, общественици и много граждани. Тържествата започнаха с поднасяне на венци и цветя пред Паметния знак на бул.”Трети март”, където преди повече от 60 години е взето решението за основаването на Димитровград. Последваха слова и спомени.

“Оценката за бригадирското движение днес не е еднозначна, но то не може да бъде отречено”, бяха думите на директорът на Историческия музей Елена Георгиева. Тя припомни, че Димитровград е построен от синеблузи младежи от 963 населени места в страната. В периода 1947-1950 година в строителството на Димитровград са вложили труда си над 50 000 бригадири. Днес Димитровград има емблематично място в историята на страната, каза още Георгиева.

Трябва да се поучим от бригадирското движение, това че то е имало ясна визия, цели и идеи за развитие на страната, подчерта кметът Стефан Димитров. Такива цели и визия за това какво трябва да се постигне трябва да има и сега Бълтария а и Димитровград, допълни още градоначалникът. После той поднесе венец пред паметния знак, заедно с 84-годишният бригадир -ветеран Петър Кючуков, който е участвал във всички крупни обекти в страната по време на бригадирското движение.

Кметът Стефан Димитров поднесе венец пред Паметния знак, заедно с бригадирът-ветеран Петър Кюкуков

Най-развълнувани бяха жените от девическата бригада “Чайка”, които макар и в намален състав си спомниха за трудовите и весели моменти на обектите и край бригадирския огън. Тържествата продължиха в парк “Вапцаров”, където имаше бригадирски песни, поздрави и хора в чест на синеблузото движение.

Със строителството на прохода Хаимбоаз се поставя началото на Бригадирското движение у нас. През следващите години хиляди млади хора у нас участват в строителството на ЖП релси, язовири, далекопроводи. Димитровград е единственото населено място построено с доброволния труд на бригадирите.

През 1950 г. бригадирското движение е официално закрито и до 1963 г. не се организират национални младежки бригади. Отделни групи младежи работят по места в горското и селското стопанство, в бригади по залесяване, терасиране и др.

През 1964 г. с Министерско постановление бригадирското движение е възобновено и са организирани 6 национални младежки бригади, строили каскада „Белмекен-Сестримо”, пътя Драгалевци-Алеко-Офелиите, ж.п. линията Червен бряг - Златна панега, каскадата „Доспат-Въча”, ТЕЦ „Марица изток”. От 1964 г. до 1988 г. няма голям национален обект, в който да не вземат участие бригадири от цялата страна, припомниха от Историческия музей в Димитровград.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
23 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
23 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
23 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
23 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
23 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
23 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
23 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
23 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
23 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
23 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
23 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
23 юни 2021
Последни новини