Почетоха бригадирското движение в Димитровград

Малка възстановка на бригадирското ежедневие направиха пенсионери в парк "Вапцаров"

65 - годишнината от основаването на Бригадирското движение честваха снощи в Димитровград бригадири-ветерани, местната власт, политици, общественици и много граждани. Тържествата започнаха с поднасяне на венци и цветя пред Паметния знак на бул.”Трети март”, където преди повече от 60 години е взето решението за основаването на Димитровград. Последваха слова и спомени.

“Оценката за бригадирското движение днес не е еднозначна, но то не може да бъде отречено”, бяха думите на директорът на Историческия музей Елена Георгиева. Тя припомни, че Димитровград е построен от синеблузи младежи от 963 населени места в страната. В периода 1947-1950 година в строителството на Димитровград са вложили труда си над 50 000 бригадири. Днес Димитровград има емблематично място в историята на страната, каза още Георгиева.

Трябва да се поучим от бригадирското движение, това че то е имало ясна визия, цели и идеи за развитие на страната, подчерта кметът Стефан Димитров. Такива цели и визия за това какво трябва да се постигне трябва да има и сега Бълтария а и Димитровград, допълни още градоначалникът. После той поднесе венец пред паметния знак, заедно с 84-годишният бригадир -ветеран Петър Кючуков, който е участвал във всички крупни обекти в страната по време на бригадирското движение.

Кметът Стефан Димитров поднесе венец пред Паметния знак, заедно с бригадирът-ветеран Петър Кюкуков

Най-развълнувани бяха жените от девическата бригада “Чайка”, които макар и в намален състав си спомниха за трудовите и весели моменти на обектите и край бригадирския огън. Тържествата продължиха в парк “Вапцаров”, където имаше бригадирски песни, поздрави и хора в чест на синеблузото движение.

Със строителството на прохода Хаимбоаз се поставя началото на Бригадирското движение у нас. През следващите години хиляди млади хора у нас участват в строителството на ЖП релси, язовири, далекопроводи. Димитровград е единственото населено място построено с доброволния труд на бригадирите.

През 1950 г. бригадирското движение е официално закрито и до 1963 г. не се организират национални младежки бригади. Отделни групи младежи работят по места в горското и селското стопанство, в бригади по залесяване, терасиране и др.

През 1964 г. с Министерско постановление бригадирското движение е възобновено и са организирани 6 национални младежки бригади, строили каскада „Белмекен-Сестримо”, пътя Драгалевци-Алеко-Офелиите, ж.п. линията Червен бряг - Златна панега, каскадата „Доспат-Въча”, ТЕЦ „Марица изток”. От 1964 г. до 1988 г. няма голям национален обект, в който да не вземат участие бригадири от цялата страна, припомниха от Историческия музей в Димитровград.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини