Неохим подхваща мащабен екопроект за 2 000 000 лв.

Над 2 милиона лева ще бъдат вложени в проекта, това са реакторите където ще се постави новия катализатор

Писмо за одобрение на проект „Намаляване на емисиите на диазотен оксид при производството на азотна киселина в „Неохим“ АД“ получи „Неохим“ АД от Министерството на околната среда и водите. За подготовката му бе извървян сравнително дълъг и сложен път от октомври 2010 г. досега,

а неговата защита премина убедително пред Управителния съвет за оценка на подобни проекти в ековедомството. Разработката е с преимуществено екологична насоченост ще се реализира по механизма „Съвместно изпълнение“ съгласно чл. 6 от Протокола от Киото, сподели Стефан Грънчаров - директор на дирекция „ Маркетинг, стратегическо развитие и нови производства“ в компанията.

Писмото за одобрение дава зелена светлина да започне практическото изпълнение на проекта. То ще стартира по време на започващия от септември установъчен капитален ремонт. Най-късно от ноември се очаква да се види значителният екологичен ефект от нововъведението. А именно - емисиите диазотен оксид да бъдат намалени от 80 до 90 на сто спрямо сегашните нива, които са доста високи за стария цех за производство на азотна киселина.

12-те реактора в цеха ще бъдат заредени с катализатор, като общата стойност на инвестицията се очертава да бъде 2 млн. лева. Фирмата производител на катализатора го е тествала в реални условия в продължение на години. Но това ново решение крие известен риск за достигането на желаната редукция, тъй като инсталацията в Димитровград е тип ниско налягане, вече рядко срещана в света.

МеханизмътСъвместно изпълнение” донякъде смекчава риска от поемането на подобен голям финансов риск за оператора. От друга страна обаче дава летящ старт на проекти, които намаляват вредните емисии и дават път за нови технологии и по-добри производствени практики.

При успешно осъществявяне на проекта се очертава в атмосферата да се емитират 112 726 т въглероден диоксид еквивалент по-малко за периода до края на 2012 г . По действащите в момента пазарни цени на единици редуцирани емисии това означава 1 млн. евро.

По преценка на мениджмънта на компанията емисиите могат да бъдат продадени на друг оператор или отразени в Националния регистър. Твърде допустимо е да бъде предпочетен вторият вариант, тъй като от октомври насам торовият производител работи с пълен капацитет и може да се наложи дори да купува квоти емисии. Проектът е дело на екип от специалисти от торовия завод.

През март т.г. дружеството продаде на европейския пазар 70 000 т въглероден диоксид на стойност 2, 17 млн. лева, припомнят от пресслужбата на компанията.

Мария Василева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини