17 °C

Неохим подхваща мащабен екопроект за 2 000 000 лв.

Над 2 милиона лева ще бъдат вложени в проекта, това са реакторите където ще се постави новия катализатор

Писмо за одобрение на проект „Намаляване на емисиите на диазотен оксид при производството на азотна киселина в „Неохим“ АД“ получи „Неохим“ АД от Министерството на околната среда и водите. За подготовката му бе извървян сравнително дълъг и сложен път от октомври 2010 г. досега,

а неговата защита премина убедително пред Управителния съвет за оценка на подобни проекти в ековедомството. Разработката е с преимуществено екологична насоченост ще се реализира по механизма „Съвместно изпълнение“ съгласно чл. 6 от Протокола от Киото, сподели Стефан Грънчаров - директор на дирекция „ Маркетинг, стратегическо развитие и нови производства“ в компанията.

Писмото за одобрение дава зелена светлина да започне практическото изпълнение на проекта. То ще стартира по време на започващия от септември установъчен капитален ремонт. Най-късно от ноември се очаква да се види значителният екологичен ефект от нововъведението. А именно - емисиите диазотен оксид да бъдат намалени от 80 до 90 на сто спрямо сегашните нива, които са доста високи за стария цех за производство на азотна киселина.

12-те реактора в цеха ще бъдат заредени с катализатор, като общата стойност на инвестицията се очертава да бъде 2 млн. лева. Фирмата производител на катализатора го е тествала в реални условия в продължение на години. Но това ново решение крие известен риск за достигането на желаната редукция, тъй като инсталацията в Димитровград е тип ниско налягане, вече рядко срещана в света.

МеханизмътСъвместно изпълнение” донякъде смекчава риска от поемането на подобен голям финансов риск за оператора. От друга страна обаче дава летящ старт на проекти, които намаляват вредните емисии и дават път за нови технологии и по-добри производствени практики.

При успешно осъществявяне на проекта се очертава в атмосферата да се емитират 112 726 т въглероден диоксид еквивалент по-малко за периода до края на 2012 г . По действащите в момента пазарни цени на единици редуцирани емисии това означава 1 млн. евро.

По преценка на мениджмънта на компанията емисиите могат да бъдат продадени на друг оператор или отразени в Националния регистър. Твърде допустимо е да бъде предпочетен вторият вариант, тъй като от октомври насам торовият производител работи с пълен капацитет и може да се наложи дори да купува квоти емисии. Проектът е дело на екип от специалисти от торовия завод.

През март т.г. дружеството продаде на европейския пазар 70 000 т въглероден диоксид на стойност 2, 17 млн. лева, припомнят от пресслужбата на компанията.

Мария Василева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
17 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
17 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
17 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
17 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
17 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
17 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
17 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
17 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
17 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
17 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
17 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
17 юни 2021
Последни новини