Димитровград почете Независимостта на България

С кратък рецитал, слова и поднасяне на венци и цветя Димитровград почете Денят на Независимостта на България. Тържеството се състоя пред паметника на Капитан Петко войвода в града. Рецитал за годишнината изнесоха възпитаниците на Професионалната гимназия "Капитан Петко войвода" в Димитровград.

В словото си председателят на Общинския съвет Катя Чалъкова подчерта, че по значимост датата 22 септември може да се мери само с 3 март. Тя припомни събитията довели до извоюване на българската независимост преди 103 години.

За една от най-важните случки в нашата история говори и директорът на Професионалната гимназия Златомира Миронова. Да помнят и тачат празника пожела тя на присъстващите граждани, политици, учители и ученици.

По значимост 22 септември може да се мери с 3 март, каза в словото си Катя Чалъкова

На днешния ден през 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд I обявява независима България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

От 22 септември 1908 г. България вече не е васална на Османската империя държава. На този ден в църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново със специален манифест е обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на българската държава.

Цветя и венци бяха поднесени от името на Общината, Общинския съвет, различни политически сили, граждани и неправителствени организации.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини