Найлоновите торбички в Димитровград безплатни засега

Димитровградчани засега не плащат по 15 ст. за торбичка, показа наша проверка

Все още безплатни са найлоновите торбички с дръжки за димитровградчани, които от началото на месеца вече струват по 15 ст. показа проверка на Dimitrovgrad.bgvesti.net. В голяма част от магазините за хляб, месо или козметика при покупка продавачите не калкулират стотинките за торбичката. Същото е положението и на зеленчуковото тържище в Димитровград, където ежедневно се ползват огромно количество от найлоновите чанти.

Засега търговците са освободени от продуктовата такса и затова не са задължени да искат пари за найлоновите торбички, напомниха от РИОСВ-Хасково. Решение на всеки един предприемач е дали да взема пари за чантите, давани на клиентите.

"На българина му трябва време да се адаптира", обясни Стоян Терзиев, който продава плодове и зеленчуци на тържището. Търговецът е на мнение, че макар и с малко цената на торбичката ще ускъпи стоката му. "Има хора, които си вземат плод или зеленчук на бройка, то излиза толкова, колкото е и цената на торбичката, казва мъжът.

Припомняме, че от началото на октомври полиетиленови торбички с дебелина под 15 микрона вече се заплащат от клиентите. Това е регламентирано с наредба на Екоминистерството, което налага продуктова такса от 15 стотинки за брой за производителите и вносителите на най- употребяваните тънки торбички с дръжки, като следващите години се очаква таксата да поскъпне. Целта е да се намали употребата им, а оттам и замърсяването на околната среда.

Безплатни ще останат тези торбички, които са за първична опаковка, без дръжки. В тях обикновено се поставят месо, рибата, маслини, сирене, когато е нужно да бъдат претеглени в момента на продажба, казаха от Регионалната екоинспекция.

Полиетиленови торбички с дебелина под 15 микрона са и най-употребяваните

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини