Войводите от Смолян се покланят пред патрона си за 99 години свободни Родопи

Войводите от Смолян честват 99 години свобода за Смолян и Родопите с венци и поклон пред паметника на патрона си полк. Владимир Серафимов.

Кандидатите за съветници от листата на ВМРО-БНД и симпатизанти на организацията, ще положат днес венец пред паметника -костница на връх "Средногорец", където преди почти век,  под ръководството на полк. Владимир Серафимов, са се водили най-решаващите битки за свободата на Родопите. От тогава този връх се нарича от всички Родопската Шипка.

Днес в 15 часа на върха с паметника- костница, ще бъде отслужена панахида за загиналите в боевете за закъснялата свобода за Родопите.

Заедно със стотици граждани на родопския град, ВМРО-БНД „Полковник Серафимов” в Смолян, ще поднесат венци и цветя пред паметника на героя, чието име носи смолянската организация на войводите.

 В 18.45ч на площад „Свобода” в града всички ще севедат глави в знак на почит пред полковника, който прави нещо нечувано за онова време и отказва да се подчини на военната заповед да отстъпи от върха.

Той отказва да изостави братята, които току-що е освободил отново под ятагана, а решаващата битка е известна като "Малката Шипка" и завършва с победа която спасява Родопите за България.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини