Нов скелет откриха край Меричлери, ученици първи го разгледаха

Ученици от ОУ Пенчо Славейков първи видяха новото откритие на археолозите

На археологическа находка се натъкнаха днес 30 деца от димитровградското училище "Пенчо Славейков", които посетиха римския некропол край Меричлери.

Там в момента текат разкопки на специалисти от Регионалния исторически музей - Хасково, които са финансирани от фирма "Каолин". Символично археолозите нарекоха района град на мъртвите, заради множеството открити гробове още в началото на своята работа.

По идея на преподавателите от ОУ"Славейков", в района на разкопките бе организиран изнесен урок по краезнание, а учениците са членове на СИП-а по същия предмет.

Малко преди тяхното посещение работещите там специалисти са открили тяло на покойник, разположено в необичайна поза и със свити крака, а посоката е изток-запад. Това е втората подобна находка в рамките на един месец. Археолозите все още уточняват времето, в което са погребани древните обитатели, живели в този район.

Малчуганите от "П.Славейков" се запознаха с работата на археолозите и колко са важни откритията, които те правят, за да разберат живота на хората. Съществено значение имат и намерената керамика и накити, а работата на специалистите е важна и отговорна, убедиха се децата.

Разкопките на РИМ-Хасково край Меричлери продължават с пълна сила

Новата находка на археолозите, това е втория скелет намерен от началото на разкопките

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини