Честваме Св. Екатерина-покровителка на майките

24 ноември е денят на света великомъченица Екатерина. У нас празника се свързва с това, че тя е покровителка на майките. Жените приготвят пресни питки и намазани с мед ги раздават на близки хора -за предпазване от болести, за здраве и благополучие.

Св. Екатерина е била чудно хубава и изключително мъдра девойка от Александрия.
В истините на Христовата вяра била въведена от духовния баща на нейната майка, един пустинник със светъл ум и праведен живот.

Красивата Екатерина не искала и да чуе за брак - тя имала своя небесен Годеник.
Когато в Александрия пристигнал беззаконният цар Максимиан - гонител на християните. И събрал народа на своя езически празник. Когато започнало жертвоприношението в храма, Екатерина смело се явила пред него и изобличила лъжливите му идоли.

Поразен от знанията и, той организирал диспут с неговите философи. С думи на философи и поети Екатерина оспорвала лъжливостта на езическите богове. Накрая разказала за живота и смъртта на Исуса Христа. Езическият жрец слушал удивен и се признал за победен. Другите се отказали да продължават спора.

Екатерина така разгневила императора, че била хвърлена в тъмница, където била подложена на жестоки мъчения. Дълго лежала в затвора светата мъченица.

Днес празнуват Екатерина, Катерина, Катя и Тина.

източник: Rozali.com

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини