Лунното затъмнение гледат в Димитровград тази вечер

Частично лунно затъмнение в димитровград наблюдаваха и през юни тази година

Лунното затъмнение ще наблюдават тази вечер любители на астрономията от кръжока към Планетариум "Джордано Бруно". Заедно с директорът на НАОП, те ще разположат телескопи на обсерваторията в Димитровград на изхода за град Хасково. Мястото не е случайно избрано, а позволява пряка видимодт към хоризонта, където може добре да бъде наблюдавано затъмнението.

Така търсачите на необичайни явления в небето ще запечатат очакваната подредба на Луната, Слънцето и Земята в една линия. Слад това нашата планета ще хвърли сянка върху своя спътник Луната. Явлениято се очаква да бъде видяно някъде към 18:15 часа, когато е последната му фаза. Димитровградчани ще се опитат да запечатат лунното затъмнение на снимки, а то може да бъде видяно и с просто око от подходящо място и при ясно време.

Тази година беше изключително богата на подобни явления - 4 слънчеви и 2 лунни затъмнения. От България бе наблюдавано частично слънчево затъмнение на 4 януари и пълно лунно затъмнение на 15 юни.

Следващото пълно лунно затъмнение ще бъде чак на 15 април 2014 г., но то няма да е видимо от България.  За да видим затъмнение от териотрията на България, ще трябва да почакаме до 28 септември 2015 г.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини