Със съдия изпълнители Димитровград събра от данъкоплатци 850 000 лв.

Главният финансист на общината Татяна Ванчева разказа какви са предимствата на новата система, която ще започне работа в отдел Приходи след 23 януари

Доста добър ефект върху събираемостта на приходите дава съвместната работа на общинските данъчни служители и частните съдебни изпълнители, увери днес главният финансист на Димитровград Татяна Ванчева. Тя пресметна, че от данък сгради и такса смет така са събрани забавени задължения в размер на 850 000 лв. за последната година. 

Декларация за сваляне на данъците не подават навреме близките на починали димитровградчани, за да бъдат те закрити, алармира още Ванчева. По думите й, тези задължения тежат на плещите на Общината, но на практика не са събираеми. Става дума са сума от порядъка на 2 000 000 лв.

Сегашната система, с която работят общинските данъчни служители е изготвена преди повече от 20 години. Тя е тромава и подаването на информация отнема дастова време, тъй като включва четири модула.

Това е и причината плащането на данъците и таксите от димитровградчани да отнема минимум 15-20 минути. Старият вариант на обслужване на данъкоплатците води и до много грешки, каза още главният финансист на общината Татяна Ванчева.

Днес тя увери, че работата на служителите и обслужването на хората значително ще се подобри след въвеждане на новата система. Посредством новата система ще се изчисляват и всички стари задължения на граждани и фирми, главницата, заедно с лихвите, което при сега действащия софтуер не е възможно. Ванчева разказа още, че програмният продукт общината ползва под наем и не е заплатила нито лев за него. Димитровград е 28 община, в която се внедрява този програмен продукт.

Както информирахме, това ще се случи на 23 януари, когато отдел "Приходи" към тукашната администрация няма да работи заради инсталиране на новата система. На 24 януари обаче гишетата на службата ще работят, увери Ванчева.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини