Да за Димитровград: Трябва да имаме Детско отделение на ниво

Председателят на ОбС Стетфан Димитров и вносителят на докладната за ремонта на детско отделение Катя Панева

Работата на кмета и Общинския съвет е да чертаят бъдещето на общината, с тези думи председателят на ОбС Стефан Димитров започна пресконференцията си, на която коментира предстоящите точки в дневния ред на сесията този четвъртък. "Като изключим няколко от проблемните точки, всичко друго е нормално", каза Димитров.

Той визира докладните, касаещи проблеми в здравеопазването, които ще се разглеждат от съветниците след два дни. Според Димитров, кметът Димов е заявил при обсъждането на бюджета, че здравеопазването ще остане приоритет в общината. Затова председателят на ОбС се надява да бъде подкрепена точката за ремонт в Детско отделение към тукашното МБАЛ.

Нейн вносител е съветникът от "Да за Димитровград" Катя Панева, която предлага на кмета да подготви план -сметка за реконструкцията и да осигури пари. Димитров припомни, че от 1 февруари Детско отделение се поема от д-р Ризов. В тази посока, подобряване на условията и развитие е и нашата докладна, смята шефът на ОбС.

Катя Панева разказа пред журналистите, че се е уверила лично в нуждата от спешни строителни дейности в отделението, за да може лекарите и сестрите там да работят в нормални условия. "Все пак трябва да се погрижим за здравето на нашите деца, те са бъдещето ни", каза съветничката. По думите й, базата в Детско отделение е 20 легла, по изискване на всеки 10 легла трябва да има 1 педиатър, а отделението покрива тази графа. Панева бе убедена, че с ремонта, който предлага ще се привлекат нови специалисти.

Друга от точките е свързана с ремонт на Медицинския център, където кметът предлага да се осигурят пари по фонд "Условия на труд". Това е възможно, подчерта Стефан Димитров и допълни, че по-негова информация в този фонд за миналата година има върнати пари, които не са използвани. Димитров предложи за ремонта в Детско отделение да се кандидатства по тази линия, като част от средствата осигури общината.

Докладни за здраеопазването в общината не са били подкрепени от една определена група от ГЕРБ на предната сесия, категоричен бе Димитров. И поясни, че на него не му е ясно защо се застава срещу предложенията при положение, че председател на комисията по здравеопазване е д-р Вълчо Митрушев, който работи в МБАЛ. "Надявам се, че съветниците около кмета разбират важността на това да се подобри материалната база в нашата болница, още повече че тя е общинска", каза шефът на ОбС.

Стефан Димитров допълни, още че не е против съвместни действия с Университетската болница в Ст.Загора, с която общината подписа договор, но и с МБАЛ-Хасково в същото време. "Защо трябва да има разделяне и едно дете да бъде качено на автолус и лекувано точно в Ст.Загора, като може да бъде насочено и към по-близък специалист", смята шефът на местния парламент.

Защо е нужно детската градина в Меричлери да бъде обединявана с още две градини в Димитровград попита още Стефан Димитров, визирайки докладната на Димов за преструктуриране на ОДЗ-то във втория град в Общината. Според предложението, там няма да има ръководство, а детското заведение ще се обедини с градините в Мариино и Черноконево.

На срещата с медиите Димитров подчерта също, че е против докладната за разкриване на кариера в местността "Юрдере" в Габера, внесена отново от кмета Димов.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини