Иво Димов за ремонта на центъра: Парите не могат да бъдат пренасочвани за други дейности

    В последните седмици се наслушах на доста "компетентни мнения" по въпроса защо ще се прави ремонт на центъра и искам да разсея всякакви съмнения и спекулации. Това заяви кметът Иво Димов на пресконференцията по повод старта на проекта за ремонт на бул. "България" днес. 

    Градоначалникът визираше мнения в социалните мрежи под информация за реконструкцията на централна градска част. Според някои от читателите, мястото не се нуждае от спешна реконструкция, а е по- добре средствата да се използват за подобряване на крайните квартали. Други коментираха, че от обновяване имат нужда фасадите на старите блокове, а според трети - може да бъде подпомогната болницата с тези пари.

    Кметът припомни, че ресурса за Димитровград по програмата "Региони в растеж" е близо 18 млн.лв. и той ще бъде изразходван на база Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. При разработката на плана са спазени три зони за въздействие и няколко насоки - градска среда и социална инфраструктура с определен лимит и образователна и културна инфраструктура, каза Димов.

    "В "Градска среда" въпросът беше дали да инвестираме в централна градска част или в двата парка -"Марица" и "Вапцаров", за които имаме готови работни проекти. Тези пари можем да ги вземем и да направим нещо стойностно в центъра. Но можем и да не ги вземем и Управляващият орган да ги разпредели по други по- активни общини. Средствата могат да бъдат използвани само за това и не могат да се пренасочват за други дейности - за улична мрежа, за крайни квартали или каквито и да са други импровизации", каза Иво Димов.

    Според него, централна градска част е важно да бъде реновирана, защото е лицето на един град. Кметът заяви, че се надява с обновяването на центъра да бъде даден тласък на развитие на търговските обекти, намиращи се под колоните. Част от тях пустеят от години. Димов за пореден път подчерта, че няма как да се ремонтират фасадите на блоковете по бул."България" с общински пари, защото те са частна собственост.

    Обясни и защо ремонта започва в зимния сезон - такива са условията на Оперативната програма и при невъзможност за извършване на строителни дейности има клауза и работата временно ще бъде спряна и после подновена отново.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      12
      12345_1481205505
      13 -2
      15:58, 8 дек 2016
      Кмете, какво ще кажете за водоснабдяването на гр. Меричлери. И там имаше Генерален план по "В и К" от който гр Меричлери трябваше да се водоснабди от 2 кладенеца западно от кв. "Черноконево" с много добра питейна вода, но напук на на Генералния план го свързахте с водоснабдяването на десния бряг на Димитровград при висока енергоемкост. Значи едното може, а другото не може. И кой в случая е некомпетентен.
    • 2
      Ех
      ех..
      8 -2
      23:51, 8 дек 2016
      над 5 мил. за почистване,боядисване и засаждане на храсти...това си е 'усвояване" на евро пари.Дано не се наложи да ги връщаме,ако се установи че половината са откраднати.Дро е ако се върне стария облик на центъра,от преди ремонта през 80-те год.Тогава и канализацията беше наред и мазетата не се наводняваха и имаше къде да се паркират колите,а не както сега да се паркират в градинките зад блоковете.
    Последни новини