Доброволци охраняват частицата от Светия кръст в Димитровград

Димитровградската църква грейна в очакване на Димитровден

Близо 20 доброволци от Димитровград ще охраняват тържествата по посрещането на частицата от Светия къст в Димитровград, разказа днес Огнян Христозов от общинското предприятие "Охрана, паркинги и гаражи". Други 12 души от различни охранителни фирми от града също ще бдят по време на празника, отделно за спазване на обществения ред ще следят и полицаи от местното РПУ. Всички охранители ще се отличават с еднакви жилетки и ленти, за да бъдат по-лесно разпознати от хората.

Такива мерки за сигурност досега в Димитровград не е имало, коментираха и от общината. Очаква се града да бъде посетен от много гости от околните градове и села, заради частицата от Светия кръст. Организаторите обаче не успяха да уточнят колко голям наплив очакват тази вечер, когато частицата ще бъде изнесена за поклонение в храм "Св.Димитър".

Охрана ще има още на входа на самата църква, в двора ще се пускат минимум 15 души, а в самия храм богомолците ще влизат един по един, каза Огнян Христозов. Организаторите помолиха хората от Димитровград да не бързат да се тълпят пред храма още тази вечер, защото частицата от Светия кръст ще остане в града до 1 ноември. До тогава тя ще бъде пазена непрекъснато от екип от 6 души.  Частицата от Господния кръст досега е посещавала само Пловдив. Димитровград е втория град, където тя ще бъде положена за поклонение на богомолците. Тя е изнесена за пръв път от местността Кръстова гора през октомври миналата година. От общината се похвалиха още, че Пловдивският митрополит ще остане да пренощува в Димитровград, тъй като утре той ще отслужи Света литургия в храм "Св.Димитър".

В чест на посещението на дядо Николай в двора на местния храм бяха издигнати два пилона със знамена на България и Светия синод.

100 човека максимум се очаква да напълнят местния храм "Св.Димитър" тази вечер, казаха още организаторите. Пак днес стана ясно, че анонимен дарител е пожелал да остави в църквата уникален гоблен, показващ тайната вечеря. Гобленът вече е поставен над иконостаса в храма.

Дарението за храма - гоблен с "Тайната вечеря"

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини