Неохим обнови паровата си система за 950 000 лв.

Снимка -Неохим АД

„Неохим”АД автоматизира паровата си система за 950 000 лева – средства, които с времето ще се възвърнат с подобряване на енергийната ефективност, казаха днес от пресслужбата на торовия завод.

Тази сутрин успешно завърши 72-часовата проба при експлоатационни условия на обект „Цех 841/ВиП/ Автоматизиране на управлението на паровата система на „Неохим”АД”. 

Ръководителят на проекта, разработен от „Сигма”ООД – Русе, инж. Здравко Христов сподели, че  са били необходими близо шест месеца за изграждане на системата за мониторинг на пароразпределението в торовия производител.

Тя е компютъризирана и автоматично отчита добива на пара и нейната консумация в производствените цехове.

Инж. Христов подчерта, че фирмата му не за пръв път работи в „Неохим”АД. По-рано е внедрила система за енергиен мониторинг в цех „Електроснабдяване”, която в момента се разширява и дава точна представа за консумираната електрическа енергия от отделните структурни звена във всеки момент на денонощието.

Автоматизизацията на паровата система пряко е свързана с подобряване на енергийната ефективност. Посредством нея с изключителна прецизност се следи консумацията и разхода на пара от отделните потребители. Това позволява подаването й да се оптимизира, а излишната пара да се насочва към Турбогенераторната станция за производството на повече еленергия за собствени нужди, коментира инж. Ангел Ангелов – зам.-оперативен директор „Производство”.

Началникът на цех „Пароразпределение” инж. Красимир Янакиев изтъкна удобствата за персонала от новата система: „Вече не ползваме аналоговите уреди, целият процес се вижда като на длан на мониторите на два компютъра: производството на пара като температура, количество, налягане и съответно разходването й. 

От тези параметри пряко се влияят количеството и качеството на произвежданите продукти. Сега много по-лесно се управлява режима на поддържане на параметрите на налягането на парата в паропроводите към цеховите консуматори. За разлика от преди, когато отстраняването на аварийна ситуация, примерно, изискваше ангажирането на дву и трикратно по-голям човешки ресурс и редица ръчни операции. Инж. Янакиев изрази надежда, че няма да е далеч времето, когато подобна съвременна техника ще бъде внедрена и за водите в торовия производител.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини