Светилището на нимфите край Каснаково чака фирми по туристически проект

Екипа на проекта даде пресконференция днес и разясни какви дейности предстоят на територията на Светилището на нимфите

Все още не са ясни фирмите-изпълнителки на дейностите по проекта за превръщане на Светилището на нимфите и Афродита в атрактивна туристическа дестинация. Това обявиха днес от екипа на разработката на специална пресконференция в Общината. В момента тече процедура по избор на изпълнители. Ясна е само фирмата, която ще осъществява строителния надзор.

Проектът стартира на 19 май миналата година и е с продължителност 24 месеца. Стойността му е 1 195 347 лв., като малко над милион е съфинансирането от ЕФРР, а общината има принос в размер на 194 949 лв.

Предвидено е изграждане на туристическа пътека и велоалея, които ще свързват Светилището на нимфите край Каснаково и манастира "Св.Богородица" край Добрич. По проект ще се реставрира, консервира и експонира и римската вила, намираща се в района на Светилището.

Специален музикално-поетичен спектакъл ще привлича туристи. Той ще бъде подготвен от балетна школа "Галаксико", а за целта ще се изработи сцена и костюми, поясниха от екипа на проекта.

Оферти за участието в реставрацията и консервацията на историческите забележителности са подали 4 фирми. Интерес към изграждане на туристическата пътека и велоалея са проявили други 8 фирми, коментира зам.кметът Владимир Митрушев, който ръководи разработката.

За повече отговорност към жителите на Каснаково и туристите, посещаващи Светилището, апелираха участниците в разработката. Не са редки случаите на счупени или преместени лампи и пейки, както и разхвърляни боклуци. "Радващо е, че към Светилището се проявява интерес, но нищо не се пази", констатира археологът Нели Кръстева.

Според кмета на Каснаково, в последния ден от Великденските празници местността е била посетена от 150 души.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Светилището на нимфите и Афродита често събира и самодейци на фолклорни празници
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини