Стартира проекта за Обществената пералня, отваря врати през юли

Ръководителят на проекта за Обществената пералня Магдалена Ванчева и координаторът инж.Гергана Тодорова

От началото на март стартира проектът за Социалното предприятие Обществената пералня в Димитровград. Тя ще се помещава в сградата на бившата АТЗ болница и реално ще започне да функционира от началото на юли.

"Предстои ни да изградим едно съвсем ново Общинско предприятие, което ще бъде и социално предприятие", поясни ръководителят на проекта Магдалена Ванчева. Разработката е своеобразна форма на надграждане на опита, който Общината вече има при реализирането на социалното предприятие към СУПЦ, подчерта Ванчева.

В рамките на проекта пералнята ще обслужва основно детските гранини и социалните заведения в града. Работата включва затворен цикъл - пране, гладене, сушене, опаковане, сортиране и доставка на постелъчното бельо.

Ще бъдат закупени два перални машини, две сушилни, гладачна преса и още допълнителнително оборудване като кантари, щендери, колички. Автомобилът, с които ще се извозва готовата продукция ще бъде под наем, увери Ванчева.

Хора с трайни увреждания, дълготрайно безработни лица на социално подпомагане или такива от малцинствата ще могат да работят в Обществената пералня. Набирането на персонала ще започне през май и юни месец тази година, а заетите лица от целевата група ще са на минимална работна заплата.

Общо нужния персонал е 12 души, като 6 са работниците, ще има  един директор, един счетоводител, двама отговорници, хигиенист и шофьор. Предвиждат се и двама специалисти на граждански договор -социален работник и психолог, които ще работят почасово с целевата група по проекта.

Обществената пералня е факт в Димитровград, благодарение на безвъзмездно финансиране по ОП"Развитие на човешките ресурси" и съфинансиране от Европейският социален фонд към ЕС. Стойността му е в размер на 295 533 лв., а продължителността е 16 месеца.

С хигиената на спалното бельо в градините и социалните заведения ще бъде ангажирана Обществената пералня

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини