В Димитровград: Професор представи истината за залавянето на Левски от турците

Близо час продължи увлекателното екпозе на проф. Стоянов пред преподавателите в Димитровград

Най-точното описание на залавянето на Васил Левски от турците дава в книгата си известният български историк проф. Иван Стоянов, който е преподавател във ВТУ "Св.св.Кирил и Методий".

Той гостува в Димитровград, където представи своите "Нови щрихи към идейните възгледи за дейността на Левски".

Професорът е известен като най-добрият изследовател на българското Възраждане и дейността на Апостола на свободата.

"Васил Левски не е прескачал плет с два револвера, когато е бил подгонен от турската полиция, няма потури, няма цървули и всичко онова, което знаем от картините и описанията в учебниците" заяви проф.Стоянов.

И добави, че по времето, когато това се е случило е било зима, а придвижването с цървули върху снега е невъзможно.

Историкът посочи доказателства от тефтерчето на Левски, в което пише, че най-много пари той е давал за "обуща с окови".

Проф.Иван Стоянов

Пред преподаватели по история от Димитровград професорът добави още, че Левски получава голямо признание в лицето на министъра на турската полиция, което по думите му би правело чест на всяка една политическа личност в Европа. За турците, освен ръководител на тайните револиционни комитети, Апостолът е бил известен и с изключителна си смелост.

"Ако българите се смятаме за достойни наследници на Левски, трябва да реализираме поне част от неговите завети", подчерта проф.Стоянов. И добави, че на България Апостолът е нужен като достижим идеал, а не такъв обвит в ореол.

"Сега виждаме Левски като икона, потрети в училище и т.н. Из страната има 150 негови паметника, но кому е нужно това?", риторично попита историкът. Според него, много по-ценно е Васил Левски да бъде жив пример на нацията.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини