Кучешкият приют в Димитровград готов до 20 дни, почва лов на бездомните

Броят на бездомните кучета трябва да намалее след като в действие бъде пуснат новия кучкарник

Най-късно до 20 дни ще заработи новият приют за кучета, който се намира на изхода на Димитровград в посока Хасково.

В момента там текат ремонтни дейности по направата на две клетки, каза пред Dimitrovgrad.bgvesti.net  кметът Иво Димов.

Според него, те ще бъдат достатъчни, за да започне работа приюта, за  чието изграждане първоначално в бюджета бяха предвидени 50 000 лв.

Екипът ни потърси градоначалника заради многобройните сигнали от читатели за глутници от бездомни четериноги, които тероризират димитровградчани в различни части на града.

Димов увери, че веднага след като приюта заработи, ще бъде предприета кампания по кастриране и обезпаразитяване на животните, както е по закон.

"Многото бездомни кучета се дължат на факта, че от 2010 година насам до днес в Димитровград не функционира такова място. В момента, в който стария приют затвори, популацията им нарасна неимоверно", каза градоначалникът.

Той припомни, че докато течеше процедурата по стартирането на ремонта на кучкарника, от Общината предприеха извозване на четериногите до Пловдив.

"Направихме два курса до там, където бездомните животни бяха кастрирани и обезпаразитявани, но мероприятието е много скъпо - по 144 лв. на куче струва пътуването", припомни Димов.

Ремонтни дейности вървят в момента на територията на новия приют

По изчисления на местната администрация около 100 000 лв. са нужни за пълното изграждане и оборудване на кучкарника. Първият етап е направата на въпросните две клекти, с които приюта да заработи през октомври. Догодина ще бъдат поставени още няколко клетки, с което мястото за грижа на бездомните животни ще бъде окончателно завършено.

На редакционната поща редовно пристигат снимки на глутници, разхождащи се из Димитровград снимка- Атанас Иванчев
Две клетки ще бъдат изградени на територията на новия приют в Димитровград

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини