Поискаха възстановяване на Летния театър в парк "Вапцаров"

Културни дейци поискаха от кмета да възстанови частично летния театър в парк "Вапцаров"

Да бъде възстановен частично летният театър в парк "Вапцаров" поискаха днес дейци на културата от Димитровград. Те сториха това на среща, свикана от кмета Иво Димов, касаеща проблемите на културата в Общината и идеи за нейното развитие. На нея присъстваха близо 30 шефове на институции, писатели, музиканти и др.

Представителите на различните културни общности заявиха, че на първо време може да бъде вдигната отново сцената в летният театър и да се поставят пейки за публиката. Така мястото ще привлича ценители на различните видове изкуства през топлите месеци на годината.

По време на дискусията стана ясно още, че в бъдеще има идея театърът да бъде преместен в сградата на бившето кино "Химик".

Според временния шеф на Градската библиотека "П.Пенев" Петко Каневски, там е по подходящото място за паметник на Апостол Карамитев, който предстои да се вдигне в Димитровград.

Културната общност обсъди идеята и за разширяване на лятната читалня на библиотеката, която да обхване и мястото под колоните. Възможно е там да има и кафене и детска сладкарница.

Коментиран бе и въпроса, сградата на бившата ясла до градина "Приказка" да се превърне в къща на изкуствата с постоянна експозиция там и лятна градина със скулптори. За тази цел кметството вече е поръчало обследване, което да каже колко би струвал ремонта на сградата вътре. Според Димов, външният вид на бившата ясна ще се запази. Той сподели и друга своя идея- разширяване на фонтана срещу кафе "Бриз", който да се превърне в подобие на пеещия в Пловдив.

Бившето МУЦ да стане къща на изкуствата, обмислят от администрацията в Димитровград

По време на свиканата от управата на Общината дискусия стана ясно, че обсъждането е част от инициативите по направата на Общински план за развитие 2014-2020 г., които до септември трябва да бъде готов. Димитровград попада в Зона ІІІ заедно с още 67 общини и по оперативната програма „Региони в растеж” ще разполага с финансов ресурс от близо 48 млн. лв., затова трябва да имаме визия и конкретни проекти, посочи кметът Иво Димов.

От местната управа имат намерение да включат и гражданите в обсъждането, като за целта се постави кутия за идеи на първия етаж на администрацията. Така всеки жител на Общината може да даде своите препоръки за развитието й.

Разширяване на лятната читалня поискаха от кмета част от културните дейци
Среща с дейците на културата от града проведе кмета Иво Димов

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини