Доброволка от Италия с лекция за трафика на хора в Димитровград

Доброволката Стефания Цито /в ляво/ гостува в Димитровград

Дискусионна лекция с представители на Общински ученически парламент и клуб „Знакът на българина” проведе в Димитровград доброволката от Италия Стефания Цито. Тя гостува в Димитровград, за да сподели интересни факти за доброволчеството и младежките обмени. В обучителната лекция на Стефания стана дума за един от най-сериозните проблеми днес- трафикът на хора.

За по-голямата част от обществото този проблем звучи нереален или далечен от тях, но истината е, че в нашето глобализирано съвремие за съжаление това вече е една реална опасност в България, посочи Стефания

И допълни: "Трябва да се знае, че трафикът на хора е една от най-сериозните форми на потъпкване на основните човешки права. Това е т.нар. “съвременно робство”. Най-добрата превенция на трафика на хора е информираността."

Въпреки факта, че се полагат много усилия да се намали броят на засегнатите от трафика на хора, тенденцията е към увеличаване броя на жертвите, коментира още доброволката. 

Затова, според нея,  е изключително важно да се работи все по-активно в тази насока. От голямо значение е хората да имат доверие във всички институции, занимаващи се с проблема и при нужда от съвет да се обръщат към тях. Това са местните клонове на Полицията, социалните служби, агенции за защита на детето, болниците, червения кръст и всички свързани с тях институции.

След лекцията, членовете на на Общински ученически парламент решиха да организират обучение на тема: „Трафика на хора – мираж или реалност“.

Италианката остана очарована от младите хора, условията в младежкия център и приветливия Димитровград. Тя е настанена като доброволка в гр. Сливен, но обеща, че ще проведе поредица от съвместни инициативи с местните деца и младежи. Организаторите от ОП”Детски и младежки център” се договориха за съдействие от нейна страна за изпращане на доброволец от Италия през ноември тази година в Димитровград.

 Dimitrovgrad,bgvesti.net

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини