Бездомникът Кирчо стабилизиран, търсят му място в хоспис

Кирчо в хирургията днес

Бездомникът Кирчо Кирков, известен в Хасково като Лъва, е вече в стабилизирано състояние в хирургията на хасковската болница. Мъжът, който береше душа на пейка пред ОАИЛ, бе настанен в хирургично отделение след намесата на Haskovo.net в петък вечерта. Той бе прекарал на пейката няколко дни, с кървящи и чудовищно подути крака, почти в несвяст.

Според лекарите в хирургията основният проблем на 52-годишния мъж е сърдечна недостатъчност. Това се лекува с медикаменти. „Трябва да взема по една шепа хапчета и ако няма кой да следи за това, състоянието му отново се влошава. Само преди 15-тина дни го изписахме от отделението здрав и прав. Бил е настанен в социален дом в Димитровград, но избягал оттам. Лекували сме го многократно тук“, казват хирурзите. Лекарите са ужасени от пороя обиди в коментарите под материала от петък в Haskovo.net със заглавие „Бездомник гние и гасне в двора на болницата, всички вдигат рамене“. Постовете под статията са над 100.

В неделя пък неколцина хасковлии пристигнаха в болницата, за да изразят подкрепата си към страдащия бездомник. Съчувствието към него е огромно.

Вината за състоянието му не е в нас, казват лекарите. Ние го стабилизираме, но му е необходима постоянна грижа. Освен сърдечната недостатъчност той има и други заболявания, за които също е необходима грижа. Мястото му е в заведение от типа хоспис, където има медицинско лице. Но в хосписа в Стамболово например месечната такса е 600 лева“.

Разбрали сме се с лекарите – след като го излекуват, го поемаме ние“, заяви шефът на социалната дирекция в Хасково Стефан Манахилов. „Не можем да настаним болен човек в социален дом, трябва първо да го излекуват“, допълва той.

На Кирчо е отпусната еднократна помощ. Той има да взема и три инвалидни пенсии. Смятаме да го настаним в хоспис – или в Стамболово, или в Кърджали. Говорил съм с Агенцията за социална закрила в София, ще поемем разходите, ако средствата не стигнат“.

Попитан какви гаранции има, че Кирчо, който има и леки психични проблеми, няма да избяга отново, Стефан Манахилов отговори, че е разговарял с него. „Той не искаше в тези домове за хора с психични проблеми, в които са по 15 души в стая. Сега ще го настаним сам в стая или най-много с още един човек. Като трайно решение ще търсим от новоизграждащите се малки социални домове, в които условията са много добри и хората са или сами, или по двама в стая. Такива има в Пловдив, Карнобат, Благоевград, Пазарджик“, допълни Манахилов.

Тодор Кръшков    

Така изглеждаше в петък, преди намесата на Haskovo.net
Неделя. Подкрепа за бездомника
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини