По проект: Започват безплатни медицински прегледи за деца от уязвими групи

Безплатни медицинските и стоматологични прегледи стартираха в общината по проекта за социално включване „Да за децата на Димитровград”

 Безплатни медицинските и стоматологични прегледи стартираха в общината по проекта за социално включване „Да за децата на Димитровград”, информираха от Общината.

Здравната консултация за деца обхваща възрастовите групи от 0 до 3 год. и от 3 до 7 год. Целта е редовно наблюдение на здравното, физическото и психомоторно развитие на бебетата и децата; превенция на детската заболеваемост, смъртност, не полагане на достатъчна грижа в семейството и други рискове в ранна детска възраст; достъпност за родители на новородени и на малки деца, които са уязвими, изолирани и/или не са регистрирани при общопрактикуващ лекар или не го посещават; осигуряване на мобилност – посещения в домовете на родителите, работа в общността за превенция на заболяванията, информиране и консултиране.

Социалната услуга е насочена към целевата група деца от 0 до 7 години: деца от уязвими етнически групи, в частност ромската общност; деца, чиито родители са безработни; деца, чиито родители получават социални помощи; деца без личен лекар или чийто личен лекар не е педиатър; деца, чиито родители не са здравно осигурени.

Ще бъдат обхванати и деца, които не посещават детска градина или не ползващи друг тип услуга за грижа за деца; деца, за които родителите не полагат достатъчно грижа; деца с увреждания; деца със здравословни проблеми (тегло при раждане под нормата и др.). Стоматологични прегледи ще бъдат правени на децата от 3-7 години. За всички деца са предвидени комплекти с паста и четка за зъби.

В Димитровград здравната консултация  ще е в детските заведения, в които има представители от целевата група. В град Меричлери и селата Крепост, Радиево, Горски Извор, Добрич, Ябълково и Черногорово- в стая в кметството.

Консултации за повишаване здравната култура на родителите предстоят след медицинския преглед на детето. Как да се грижим за своето бебе, какви по-специални мерки се прилагат при грижата за дете с увреждане, повишаване познанията им за хигиената на устната кухина и зъбите, как да използват правилно хигиенизиращите консумативи, включват темите.

За безплатните медицински и стоматологични прегледи на деца, както и за здравните консултации са назначени лекар педиатър, стоматолог, медицинска сестра и петима медиатори, информират от община Димитровград.

Проектът "Социално включване" започна да се реализира в Община Димитровград през 2011 година. Социалното министерство безвъзмездно финансира разработката, която е на стойност 1 063 881 лв.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Здравната консултация за деца обхваща възрастовите групи от 0 до 3 год. и от 3 до 7 год.

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Па
    пациентка
    1 0
    18:14, 16 сеп 2014
    А кой финансира този проект за социално включване "Да за децата на Димитровград", на каква стойност е , какъв период от време обхваща ?
    В посочените населени места са обявени дати за прегледи - явно ще е еднократно и ще е просто формално отново . Защото в описанието на проекта се създава впечатление ,че децата ще се обгрижват постоянно.Да не говорим ,че се дублира дейност ,която върши техния личен лекар.
    Пак ще се харчат някакви пари ,които биха могли да се използуват за по -важни неща .
Последни новини