Бранят с декларация Водната кула в Димитровград

Отказ за безвъзмездно придобиване на собствеността върху сградата на Водната кула в Димитровград е получила Общината. Причината е заявен интерес за закупуването й и предложение от БДЖ за откриване на процедура за продажба на търг.

Това става ясно от докладна до Общински съвет на кмета на Димитровград Иво Димов, която ще бъде разгледана на сесия на 25 юни. Градоначалникът предлага на местния парламент да приеме декларация, с която потвърждава намерението на Община Димитровград да придобие собствеността върху Водната кула.

Припомняме, че такова намерение съществува от няколко години, като до момента пречка бе това, че кулата е собственост на БДЖ. Железниците трябваше да прехвърлят съоръжението към активите на НКЖИ, което от своя страна да го предостави безвъзмездно на Общината.

Преди повече от месец Димов пред журналисти коментира, че рекламните пана върху фасадата на кулата са отдадени на "Неохим" АД под наем за 5 години. На миналата сесия на ОбС стана ясно, че за тази дейност има сключен договор не със завода, а с "Евро ферт" АД.

В декларацията си димитровградският кмет настоява още БДЖ да се откаже от намеренията си за продажба на обекта и да прекрати стартиралата процедура за обявяване на търг.

Той отправя призив и към „Евро Ферт“ да прекрати предсрочно по взаимно съгласие или едностранно сключения с БДЖ договор. Ако декларацията бъде приета, тя ще бъде изправена и до Министерството на транспорта, НКЖИ, БДЖ ЕАД, „Евро Ферт".

В нея Димов пище: "Днес Водната кула е превърната в удобно място за реклама, което деформира красивата й форма и я превръща в комерсиален обект. След изграждането на новия жп надлез с кръговото кръстовище, в чийто център е Водната кула, същата засили значимостта си като символ на Димитровград – исторически и архитектурен. Считам, че в този момент всички димитровградчани имаме обща цел – да съхраним историята и красотата на Водната кула, да я запазим като един от символите на нашия град, заради нейното стратегическо място и предназначение – да посреща жителите и гостите на Димитровград и достолепно да стои на кръстопътя между времето и пространството. Категорично следва да заявим, че Водната кула трябва да стане притежание на града ни и неговите жители.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини