Дадоха зелена улица на сделката за Водната кула

Единодушно с 31 гласа "за" Общинският съвет в Димитровград даде зелена светлина на сделката за придобиване собствеността на Водната кула от Общината. Съветниците упълномощиха кмета Иво Димов да проведе пряко договаряне с БДЖ ЕАД. Сумата, заложена в докладната е 32 967 лв.

По време на обсъждането в зала "Гросето" Димов каза, че първоначално исканата сума от ЖП холдинга е била в размер на 80 000 лв., но в процеса на преговорите е намалена.

Припомнено бе, че няма законов начин БДЖ да предостави безвъзмездно Водната кула, защото е търговско дружество. Отпаднал е и варианта водонапорното съоръжение да бъде получено като дълг срещу собственост чрез Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Градоначалникът добави, че резултатите от прякото договаряне с БДЖ ще бъдат ясни в началото на 2018 година. Ако всичко е наред, Общината има намерение да направи конструктивно обследване на Водната кула и да възложи изтогвянето на проект за ремонт. Ще бъде обмислен и вариант кулата да може да бъде посещавана вътре.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Сл
    След като
    2 0
    13:11, 30 юни 2017
    След като изтърваха момента казват, че няма законов начин. Можеше, но се изтърва момента. Това трябваше да стане по време на съгласуването на новия надлез по искане на НКЖИ, за строителство на ново съоръжение за нуждите на ж.п. транспорт. И точно в този момент се направиха тези пропуски. Не се поиска направата на още един надлез, срещу площад " Стара Загора". Допусна се съгласуване тази ж.п. линия да преминава през санитарно-охранителната зона на ПС " Черногорово-градска" и ПС " Черногорово". И там ли всичко законово е станало? Някой провери ли тази кула е законно построена.Има ли документация както се изисква за всеки един обект. Каква е остатъчната амортизационна стойност на обекта. Помпената станция захранваща водната кула е строена през 60-те години на мин. век. Как така стана, че кулата е строена от барон Хиршово време. Има ли документи. Инжинера-тракторист Ников защо не е проверил досега документите за обекта? Къде е ролята на експерта без необходимото образование и проектантска правоспособност Овчаровна? Повърхностни заблуждения. Продължаваме да лъжем както се излъга за дипломи някакви. Все едно, че са нещо непотребно и ненужно.
Последни новини