Зазимяват най-голямата сцена в областта до края на април

    Най-голямата сцена в цялата област – в залата на читалище “Заря”, затваря врати поне до края на април. Последното мероприятие в нея е предвидено за този четвъртък, когато ще се проведе тържество за патронния празник на училище “Св. Климент Охридски”. След това залата ще остане затворена до пролетта.

    Причина за зазимяването е липсата на отопление.

    През есента на сцената в читалище “Заря” гостуваха много спектакли, а концертът на Веско Ешкенази буквално препълни залата. Нямаше места и на “Лебедово езеро”. Тук гостуваха Старозагорската, Бургаската опера, столичния театър на армията. Залата със своите 650 места е най-голямата не само в Хасково, но и в цялата област. Тя е единствената, която може да приюти многобройна публика, като например празници на големи училища. Голямата въртяща се сцена пък е единствената подходяща за опери, оперети, спектакли с големи декори и много актьори.

    Според секретаря на “Заря” Александър Милушев зимният студ цари в голямата зала поне от 30 години. Самият той е секретар на културната инстуция от 14 години.

    “Първоначално се е отоплявала с дърва и въглища. По-късно, в края на 60-те и началото на 70-те години е направено парно на нафта. Но старомодна, неефективна, с голям разход на гориво. Затова по-късно отоплението на залата е спряно и оттогава е така”, допълва Милушев.

    Преди 3-4 години е бил изготвен проект за нова отоплителна инсталация на залата, също на нафта. “От общината тогава взеха цялата документация, за да кандидатстват по някакъв проект, но така и нищо не се случи”, казва Милушев. И допълва, че сградата е общинска собственост. “Такъв мащабен проект като подмяна на отоплителната инсталация не е по силите на читалището”.

    По закон читалищата получават 7060 лева годишно на “субсидирана бройка”. Това означава на щат. В “Заря” те са 24. И нищо отгоре. Разходите за ток, вода, ремонти, се плащат от такси и наеми. “За сравнение библиотеки, музеи и галерии получават по около 11 000 за бройка”, уточнява Милушев

    “Покривът също не е ремонтиран поне от 30 години. Като протече, кърпим. Толкова са ни възможностите”, признава Милушев.

    “Вече не помня колко писма и докладни съм пращал до общината. А градът има нужда от културен живот не само през лятото”.

    Препълнената зала на концерта на Веско Ешкенази го доказа. Почти няма места и при всеки по-голям спектакъл на гостуващи опери и театри.

    Но през зимата на всичко това се слага точка.

    Haskovo.net ще продължи да се интересува от решението на проблема за отоплението на най-голямата сцена в областта.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      Пр
      продължавайте да ги ръчкате
      29 -5
      16:47, 21 ное 2016
      Най накрая нещо трябва да се направи за тази зала за да има култура в Хасково. Колкото и да сме намалели като град, недопустимо е това да продължава така. Имайте уважение към хората. Надеждата е в новото ръководство на общината. Покажете че сте по различни.
    • 2
      Ке
      Кенанския Маймун
      10 -11
      16:54, 21 ное 2016
      Убий Мутра , Спаси България !
    • 3
      Ба
      БАЙ ХОЙ
      17 -10
      17:18, 21 ное 2016
      Поредните видими резултати! Ама за какво им е култура... На тях им трябват простаци!
      • Ви
        Вики
        37 -12
        17:42, 21 ное 2016
        Не се заяждайте.Старият кмет управлява 16 години и сметна че града няма нужда от култура.Даже съкрати симфоничния оркестър, нямало нужда и от това. По добре е новите хора в общината да променят това. Надеждата ми е в Милена Трендафилова. Не ги обиждайте. Те управляват от една година, а ние 16 преди това така и не дочакахме.
    • 4
      Ко
      КОЙ
      18 -26
      17:51, 21 ное 2016
      Въртите, сучите и все по стария кмет се отърквате... Виж коментара
    • 5
      Ба
      Бай Хуй
      12 -12
      18:14, 21 ное 2016
      Герберастчетата да не са в Симитки?
    • 6
      Ви
      ВИЕ
      26 -13
      18:17, 21 ное 2016
      Вие само му пригласяхте 16 години.Тогава не ви ли правеше впечетление че не се отоплява читалище Заря. Защо не поискахте от стария кмет да разреши проблема?Нали беше незаменим, Нали толкова улици асфалтира? Толкова дарения събра ...и какво, да не би да направи нещо за читалището?Всички знаем че според него нямаше нужда. Той казваше - Като не ви харесва не живейте в Хасково! Помните ли?Сещате ли се как размахваше пръст и казваше - Вие не заслужавате ......еди какво си! Сега всичко се променя, вече има смисъл, градът се събужда. Очаквам новото ръководство да направи нещо по повод на читалище Заря.Вярвам че ще направи така че читалището ще работи и през зимата.
      • Ба
        Бай Хуй
        10 -10
        19:41, 21 ное 2016
        Усещам те, че си от нашите - младо герберастче! Обещавам ти, мойто момче, че ще те взема за награда до Симитли!
    • 7
      Ол
      олелле
      23 -5
      18:49, 21 ное 2016
      Ха дано , ама надали! Питам аз ръководството на това читалище какво направи със собствени сили, колко проекта успя да защити и изпълни , какви външни средства макар и минимални привлече за доброто на читалището и децата в него , какви инициативи осъществи без външна помощ, а не само да седи и да мрънка че никой не му помагал. Няма възрожденски дух в това читалище,няма амбиция,няма дух,няма светлина,няма движение. Това са по-важните липси май!!!!
      • Ми
        Милушев
        4 -2
        09:39, 23 ное 2016
        Олеле, каня Ви в читалището, да Ви покажа възрожденския дух и да се убедите какво сме спечелили през годините.Всеки може да говори, каквото си иска и зад скрито име....фактите са на лице и те са при нас......
    • 8
      Ба
      БАЙ ХОЙ
      12 -4
      19:07, 21 ное 2016
      За стадионите какво казаха? Имаме ли отбор, че да ги ремонтираме?
      Та и за читалището ще ви кажат - имаме ли култура, та да го ремонтираме?
      Саниране му е майката!
    • 9
      Ки
      кирсан илюмжинов
      15 -4
      20:38, 21 ное 2016
      Един по горе пише че надеждата му била в Милена Трендафилова а моята е в СНЕЖА ГАРАБЕД колкото едната ще свърши работа толкова и другата
    • 10
      Дя
      дядо Коледа
      12 0
      22:26, 21 ное 2016
      До читалището има газ
    • 11
      Сн
      Снежанка
      5 -1
      22:48, 21 ное 2016
      Това добре, ама читалището няма газова инсталация.
    • 12
      Дж
      джудже
      7 0
      07:26, 22 ное 2016
      То едни свестни тоалетни няма вие искате парно
    • 13
      ЕН
      е няма такава държава
      5 -1
      11:07, 22 ное 2016
      като дойде на власт учиндолският измекяр с неговият мажоритарен вот..... ще цъфнем и ще вържем и нещата ще се оправят......
    Последни новини