Читалището в Крепост отбеляза 90-годишен юбилей

    С концерт и много награди читалище "Селска пробуда 1927" в димитровградското село Крепост отбеляза 90 години от основаването си снощи. В рамките на тържеството бе почетена и 40 години творческа дейност на ръководителката на представителния фолклорен хор към читалището Недялка Колева.

    Почетни грамоти от кмета на Общината Иво Димов получиха Недялка Колева и секретарят на читалището Димитрия Русева. Първата за принос в развитието на фолклора, а втората - по повод 30 години като читалищен секретар.

    Домакините също раздадоха отличия. С плакет бе удостоена ръководителят на хора Недялка Колева, както и основателят на формацията Добрина Пехливанова. Същият знак получи художникът Христо Панев. Плакетът бе връчен и на брат му Панчо Панев посмъртно.

    Читалището в Крепост бе поздравено от министъра на културата, от Съюза на народните читалища в България и от този в община Димитровград. Връчен бе и златен медал на местните самодейци. Адреси изпратиха и читалищата в Ябълково и Радиево.

    В програмата за празника взеха участие представителния фолклорен хор, фолклорен клуб "Багреница", детски клуб "Аз обичам България" към ОУ "Христо Ботев" с ръководител Антония Димитрова. Децата бяха подготвили рецитал по стихове на Атанас Капралов, а за музикалното оформление се погрижи Антон Симеонов.

    Включиха се и малчуганите от подготвителната група с ръководител Галина Дафинова, както и второкласници от ОУ "Христо Ботев".Част от празника бе и изложба на художници, които са подом от Крепост. Юлияна Димитрова се е погрижила за вкусната изненада за празника в Крепост, уточняват от читалището.

    Предстои на сесия на местния парламент в четвъртък да се реши дали НЧ "Селска пробуда" ще бъде удостоено с почетен знак по повод 90-годишния си юбилей.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини