Навършват се 140 години от Освобождението на селата Раковски, Марийно и Черноконево

През януари 2018 година се навършват 140 години от Освобождението на селата Раковски, Марийно и Черноконево от османско владичество, припомнят от Историческия музей. Освобождението на района на днешен Димитровград е резултат от действията на руската армия през 1877 г. и началото на 1878 г. и се осъществява от войските на ген. М.Н.Скобелев.

"Първата поява на руски войски в района на Димитровград е през юли 1877 г. На 12 юли част от предния отряд на ген.Гурко, 9-ти Казански драгунски полк начело с полковник Корево прекъсва ж.п. линията при гара Каяджик (по-късно Раковски). Посяга се на са ж.п.комуникациите, инженерните съоръжения, прекъснати са телеграфните съобщения, а целта е с разрушаване на ж.п.линията Одрин – Пловдив да се затрудни придвижването на турската армия. Част от този полк е конния ескадрон на поручик Александър Батенберг, бъдещият първи княз на България. 
Оттеглянето на руските войски на север е свързано с погром над местното население от завърналите се турци и башибозушки банди. 60 души от с.Каяджик са заловени, 55 от тях са обесени, а петима заточени в Диарбекир", разказва Николина Умурска, която е уредник отдел „Нова и най-нова история”.

Тя припомня, че най-жестока е съдбата на въстаналото село Караатлий ( Черноконево), което е опустошено и опожарено от турците между 18 и 25 юли. По сведение на Стойчо Попов, описал събитията в своята книжка „История на село Караатлий през 1877 година”, са убити общо 292 души, сред тях има и жители на с.Кокарджа ( Марийно), 21 мъже са заточени, като едва 10 от тях се завръщат. Останалите живи се пръскат по съседните села. На 13 януари 1878 г. кавалерийската дивизия на ген. Михаил Скобелев, настъпва към Хасково и освобождава с.Каяджик.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини