"Осем хилядолетна история" показват в Димитровград

Археологическа изложба “Осем хилядолетна история” ще бъде открита на 5 май, четвъртък от  17, 30 ч. в зала „Археология” на Исторически музей в Димитровград. Тя има за цел да представи историята на  района от неолита до идването на османските турци по нови археологически данни.  В нея са включени над 400 предмета от различни епохи.  Всяка една от тях е представена с находки от най-добре проучените обекти към този момент.

Изложбата тематично е разделена на четири големи модула – Праистория, Медна, Бронзова и Желязна епоха, Античност и Средновековие.

Специално място е отделено на един от най-интересните и добре проучени обекти на територията на общината в местността Жельова чешма край село Крепост. Там на практика животът е започнал от неолита,  в края на ІV в. пр. Хр. е създадено обручище с почит на Тракийския конник, което по-късно се трансформира в християнско култово средище.

В тази изложба за първи път в Димитровград ще бъдат представени новите археологически находки открити на „Светилище на нимфите” край село Каснаково. Наред сред популярните вече скулптури  на  жрица на богинята Изида и глава на сатир, може да се види и колективна монетна находка от  почти 160 бронзови монети.

В “Осем хилядолетна история” пак за пръв път са включени и предмети, открити при спасително археологически проучвания на АМ „Марица” край село Великан. Сред по-интересните от тях са биметална фибула, прешлени за вретено, средновековни накити, печат, пръстен-печат, копчета, колани-токи, керамични съдове и др.

Автор на изложбата е Нели Кръстева, уредник - зав. отдел „Археология” в Исторически музей Димитровград. В нея са използвани снимки на Славян Костов, Николай Добрев, Ясен Кирилов и Христо Тотев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини