4 °C

Защо се налага санитарно кастрене на дърветата в Димитровград?

  Санитарното кастрене на клоните на дърветата по ул."Иван Вазов" в Димитровград предизвика множество коментари в социалната мрежа в последните дни. В резултат улицата се оголи, а дърветата изглеждат грозно, коментираха читатели, които изпратиха снимки на Фейсбук страницата ни. 

  Дърветата по ул."Иван Вазов" са стари, а някои от тях и опасни, поясниха експерти от Община Димитровград. Това е и една от причините там да бъде извършено и т.нар кастрене на короната.

  Според изискванията, то се прави или през септември/октомври месец или през пролетта най-късно до април. Тази година санитарната резитба в Димитровград започна в началото на януари, защото времето е позволи. Премахването на клоните става под наблюдението на агроном, като са спазени всички изисквания, включително и маркирането на отсечените места с боя, допълват от кметство.

  Резитбата включва частично съкращаване на клоните на дърветата, повдигане на короната, прочистване на сухи клони и ако се налага - отсичане на сухи или опасни дървета. То се прави с цел да се подобри състоянието на дървото. Въпросното кастрене няма да попречи да се възстановят клоните след година или две, убедени са експертите. 

  От администрацията допълват, че наред с недоволните от акцията, има и такива, които одобряват тази дейност. Целогодишно постъпват молби от граждани, които искат на тяхната улица в града да бъде извършено кастране на клоните на дърветата. Една от тях е ул."Волгоград" №2, където живеещите са поискали това да се извърши за това още преди месеци. 

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Ти
   Тити
   8 -6
   17:05, 20 мар 2018

   Да ги бяха окастрили през дърво, и след като едните се раззеленят да окастрят и другата половина. Така хем няма да е грозно хем ще останат листа които да пазят сянка, да спират парахоляците от улицата и да пречистват въздуха. Изсякоха за първа година толкова много дървета тези еколози не трябват ли да мислят малко за екологията?!

  • 2
   Гр
   гражданин
   5 -8
   17:37, 20 мар 2018
   И ние събирахме подписка да се окастрят по нашата улица защото някои дървета даже са опасни за хората.Отделно при силен вятър се е случвало да падат големи клони,та и цяло изгнило дърво.Смятам ,че ако наистина е направено с акъла си- няма проблем.Дали да е грозно но да няма последици, или красиво но след време да пострада някой човек сами преценете. А това да се реже през дърво искренно ме разсмя.Изкара логика.Те едвам ще се навият да го направят една година ти ходи чакай план да си правят кои са отрязяни и кои не,та догодина да си довършат работата :)
   • Ти
    Тити
    8 -1
    20:05, 20 мар 2018

    Това, че има падащи клони и дървета говори за некомпетентността или не изпълнения на служебни задължения на тези на които им се плаща да се грижат за това. Решението да се птреже всичко от дъно не е правилно, от изявлението ти съдя, че на теб гражданино би ти било по удобно да отрежат и премахнат дърветата, а не те да бъдат поддържани съвестно с грижа към екологията и въздуха който дишаме.

  • 3
   Да
   Дали
   9 0
   21:18, 20 мар 2018
   За да кастрят, трябва да има специалист - озеленител. Като гледам в това общинско предприятие такива специалисти няма. Всички са като Гочев, от "всичко разбира". Затова и кастренето е като касапин отишъл да кастри дървета. За това се иска умение за изграждане на правилна корона и зависи от вида и състоянието на дървото. И то е живо, но като попадне в ръцете на такива касапи, бързо му "кроят шапката". Правите го много грозно. Тези които го правят нямат никаква естетика. Щом като са от ГЕРБ, значи могат всичко, но сега се виждат колко могат. За това ги няма специалистите. Навсякъде партийци от ГЕРБ. В и К-то, БКС-то, общината,... аман от пишман специалисти!
  • 4
   До
   До 3
   5 0
   09:59, 21 мар 2018
   Напълно подкрепям с едно допълнение това рязане е тип "Топинг" всеки, който иска може да види в интернет, че даже нанася и вреда, но е по лесен за изпълнение,
  • 5
   Дъ
   Дърво
   4 -4
   16:00, 21 мар 2018
   То и Вие, хората, се подстригвате и после косата расте...И моите клони пак ще пораснат, но поне съм сигурно, че никой няма да пострада при някоя силна пролетна или лятна буря. А на тези, дето им е слънчево, паркът е наблизо, има и пейки, и сенки, и трева, и катеричка и заведение. Аман от мрънкащи хора!
  • 6
   :)
   :)
   5 0
   20:10, 21 мар 2018
   След като на едно дърво му бъде отрязана цялата корона, то започва да компенсира с бързо нарастване. Новите клони, които ще прорастнат под съкращенията, ще продължат да нарастват бързо, до достигане на същия размер от преди кастренето.
   Ако те не растат бързо, то дървото ще започне да линее и бавно ще умре през следващите години.Просто е – чрез листата дървото произвежда храната си, като фотосинтезира.Повтарящото се отстраняване на клоните и листата кара дървото буквално да гладува. То линее и за да оцелее и възстанови липсващите листа, трябва да използва своите резерви. Това отслабва имунната му система и то става поддатливо на болести и паразити.
   Пъпките, заложени от предишната година се премахват, развиването на листата закъснява и дървото може да получи слънчеви изгаряния, напукване на кората, отмиране на цели части от дървото, които също намаляват силно неговото здраве и устойчивост.Дърветата с отрязани „глави” са грозни!

   Те губят своят естествен, красив, балансиран, естествен силует. Силният растеж на новите тънки, насочени право нагоре клонки прилича на метла. При климатичните условия на България, ще имате зелена „топка” вместо корона за няколко месеца, а през останалите – грозен, недодялан ствол.Естественият си вид и форма дървото оформя с години, а могат да бъдат унищожени безвъзвратно само за няколко часа.Топинга е най-сериозната вреда, която можете да нанесете на вашето дърво. Подобно периодично кастерене може да предизвика нарастването на вътрешни клони, които започват да гният. Рязаното по този начин дърво може бързо да стане опасно за заобикалящите го хора, коли, домове. Иронично е, че много хора прибягват до този метод на кастерене, именно заради идеята да направят дървото по-безопасно.
   Това не е мрънкане, а мислене за бъдещето Дърво -пост 5
  • 7
   Из
   изумен
   5 0
   13:07, 22 мар 2018

   То да бяха орязали само по тази улица дърветата унищожени са още много други дървете, целия свят за екология говори, а в Димитровград еколозите изсичат дърветата. Как можаха на веднъж да орежат толкова дървета, това е толко много кислород който няма да бъде пречистен и в това в град в който половината от дните въздуха е замърсен в пъти над позволените норми това е геноцид!

  Хороскоп за 25.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Професионалните си проблеми няма да успеете да решите в рамките на деня. Мислите повече за човек, с когото скоро сте се срещнали, но е добре да бъдете по-сдържани. Възможно е прекаленото ви внимание към него да ви изиграе лоша шега. Станете по-загрижени към здравето си и не рискувайте излишно.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Въпреки че имате желанието да си починете най-вероятно днес ще бъдете толкова заети, колкото и през седмицата. Има доста неща, които трябва да довършите и едва ли ще сте спокойни, докато не го направите. Работа, свързана с дома ви дава възможност да проявите сръчността и въображението си. Не пропускайте предложение за нещо приятно през деня.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Налага се да се заемете по-активно с деловите си ангажименти. Тръпката от успеха ще ви завладее и вие просто ще бъдете във вихъра си. Вечерта са възможни разочарования от нелоялни познанства. Това са уроци, които вие трябва да приемете. Независимо от наранените ви чувства не губете присъствие на духа.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съумейте да съчетаете действията си с тези на партньорите ви и ще успеете да осъществите намеренията си. Работата ще ви носи удовлетворение и придобивки. Решителните ви действия, говорещи за увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Събитията на деня ще са във ваша полза. Освободете се от мнителността си и запазете самообладание при взимането на важни решения. Интелектуалните ви дадености и постижения ви дават основателно самочувствие. Натоварването ви прави малко нервни, но умеете да отсявате важните моменти.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ви предлага прекрасни възможности, от които непременно трябва да се възползвате. Мислейки за лични проблеми може да пропуснете шанс, който очаквате отдавна. Вярвайте в себе си и късметът сам ще ви намери.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте склонни да рискувате и да действате без предварително да съгласувате постъпките си с хората, с които работите. Направете го, ако мислите, че това е най - разумният вариант. Имате пълна подкрепа от страна на вашия интимен партньор. На някои от вас предстои скорошно пътуване, свързано с работата ви.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За повечето от вас денят ще бъде интересен. Други ще допринесат за доброто ви настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата няма да ви създава проблеми, правите нещата с желание, и това ви носи активи. Обърнете внимание на духовните си потребности. Посетете място, за което чувате добри отзиви.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Податливи сте на внушения, приемайки ги като добронамерени, но скоро може да се убедите в противното. Във ваш интерес е днес да се дистанцирате от хора, които ви пречат да работите според собствените си разбирания. Предстоящо пътуване или друг ангажимент изискват подготовка, за да си спестите неудобства.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Опитвате различни способи да се справите с важни за вас въпроси днес. Ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие, тъй като в момента едва ли е подходящо да правите промени. Разчитайте на подкрепата на свой близък, който в решителен момент ще ви се притече на помощ. За предпочитане е да избягвате всякакви конфликтни ситуации днес.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не допускайте инерцията да ви води и да се превърне в двигател на ежедневието ви. Чувствате се безсилни, но ако успеете да се освободите от множеството условности, на които робувате, ще излезете от праволинейността. Опитайте се да разнообразите емоционалния си живот.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Много динамичен и интересен ден ви предстои Риби. Срещите с различни хора ви обогатяват и ви мотивират за работа. Не е изключено днес да получите добра новина, свързана с вашия бизнес. Помислете за физическата си форма.
  25 фев 2021
  Последни новини