Стефан Димитров ще сформира Обществен съвет

В Димитровград да се учреди Обществен съвет, който да влезе в ролята на консултативен орган и да оказва съдействие на местната власт при формирането и реализирането на нейната политика по някои въпроси, засягащи интересите на гражданите от общината. Това решение взе оперативното политическо бюро на коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“. Стефан Димитров, кандидат за кмет на община Димитровград /издигнат от коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“ с №69 в интегралната бюлетина/, се ангажира лично с реализирането му. И поясни, че такъв съвет може да заработи реално към кмета на общината.

Участието на гражданите в процесите на вземане на решения е от ключово значение за осигуряване на прозрачността и отчетността на работата на местната власт. А такива в Община Димитровград към момента липсват. Поради тази причина взаимодействието на общинска администрация с обществения съвет гарантира, че мнението на общността ще бъде чуто, че правата и интересите ѝ ще бъдат зачетени и защитени. Целта на Съвета ще бъде да осъществява дейността си на основата на принципите на откритост, независимост, доброволно участие, равнопоставеност, сътрудничество и взаимодействие с местните държавни и общински органи, плурализъм на мненията и публичност, като всички членове се ползват с равни права и задължения. Дейността му ще бъде насочена към гарантиране развитието и разрешаването на проблемите на местната общност чрез предприемане на адекватни, ефикасни и ефективни мерки, съобразени с потребностите на обществото в града и населениет места. Нуждата от подобно сдружаване в Община Димитровград нараства с всеки изминал ден. Решенията, които се взимат не се подлагат на обществено обсъждане, а ролята на гражданите в този процес е елиминирана.

При формирането на обществения съвет той ще бъде сдружение на общността, която се изгражда от гражданите и която осъществява дейността си на доброволен принцип. Целта е да се сформира на база отраслов, професионален и териториален признак, като в него се привлекат специалисти от различни области и представители на всички синдикални организации. Сам по себе си общественият съвет ще бъде форма на сдружаване, която дава възможност на широк кръг граждани да участват в обществения и икономическия живот на общността и да „бъдат чути“ от местната власт по въпроси, свързани с техните потребности и интереси. И причината е, че през последните няколко години общината доказа, че ѝ липсва капацитет и желание да се справя с проблемите на населението.

Членовете на оперативното политическо бюро бяха категорични, че обществения съвет не трябва да последва съдбата на Консултативния съвет, който бе сформиран от кмета през 2012 г. заради проблемите в здравеопазването в общината. Той така и не заработи, защото не бе дадена възможност на специалистите да реализират намеренията си.

При осъществяване на своята дейност общественият съвет трябва да има възможността да дава предложения на Общинската администрация и Общинския съвет, да изразява мнения и становища и да дава препоръки към местната власт и институциите, поясни Стефан Димитров.

За да функционира Съветът по-ползотворно, трябва да се създаде online платформа за обществени допитвания. По този начин ще се даде възможност на жителите на малките населени места и на тези от чужбина, да се включат пряко във вземането на решенията, касаещи съдбата на община Димитровград.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Видеа по темата

Още новини

Последни новини