Основно училище в Димитровград предостави таблети и интернет на ученици

Изображение 1 от 4

  Във времето на извънредно положение училищата не работят, но ученици и учители работят онлайн, за да продължат да усвояват нов учебен материал. Дистанционното обучение започна трудно и за двете страни, но малко по малко проблемите се изчистват.

  На родители и ученици им се стовари отговорността да се справят с нови онлайн платформи, чрез които да осъществят връзката с преподавателите и така да получават нови знания.

  За да се осигури тази форма на обучение не всички бяха подготвени - освен компютърната грамотност, която трябваше да имат или да придобият, ученици и родители трябваше да бъдат и технологично подсигурени, да имат добър интернет достъп и да имат достатъчно устройства, чрез които да се осъществи връзката в онлайн платформите.

  Оказа се, че не всички семейства са готови да стартират дистанционната форма на обучение, някои от тях са нямали достъп до интернет, други не са имали достатъчно компютърни устройства в домакинството, други не са успели да заработят с виртуалните класни стаи.

  В разговор с г-жа Снежана Ангелова, директор на ОУ "Пенчо Славейков", разбрахме за някои от проблемите, с които са се сблъскали ученици, учители и родители. От училището са предоставили таблети на някои свои ученици, защото или техните устройства са се повредили или изобщо не са имали такива, чрез които да може да се осъществи нормална виртуална среда. Някои семейства в неравностойно социално положение не са имали интернет достъп в домовете си, за което училището се е погрижило да осигури и да им поеме таксите. Родители и ученици са се отзовали в подкрепа на други семейства, като са им помогнали да инсталират и заработят с виртуалните учебни стаи. Г-жа Ангелова сподели, че семейства са предоставили паролите си за безжичен интернет да други, които не са има достъп до глобалната мрежа.

  "През изтеклите седмици картината е динамична, някои от децата останаха без интернет, на други се повредиха устройствата. В с. Крум родителите на едни ученици, помагат на други да се справят и предоставят пароли за wi-fi. За наши ученици от селата училището осигури таблети. Всеки ден получавам информация за работата на всички ученици и вземам адекватни мерки, за да подпомогнем семействата, които имат нужда", сподели директорът на ОУ "П. Славейков".

  "Като иновативно училище в ОУ „Пенчо Славейков“ имаме свободата да въвеждаме нови технологии и проекто-базирано обучение и ние вече извървяхме пътя до днешния успех. В края на учебната 2017/2018 година, по проект ИКТ на МОН, въведохме Google G suite - една от водещите в света облачни платформи, която предлага полезно съдържание и приложения като виртуални експедиции (Google expeditions), електронна класна стая (Google classroom), електронна поща (Gmail) и други.

  През учебната 2019/2020 година учениците от 5, 6 и 7 клас изцяло работят с G Suite в часовете по ИТ. Работа с платформата в часовете по анлийски език започна и Мария Янева. През януари 10 учители се мотивираха за google сертифициране. Подготовката за този изпит се оказа доста благоприятна и навременна и някак си изпревари събитията. Точно навреме ние бяхме готови за дистанционно обучение, за работа с виртуалните класни стаи, за видео разговори с Google Meet", споделя още г-жа Ангелова.

  Дистанционното обучение е интересно и непредвидимо, предизвикателство към всички от общността; ученици, учители, родители. То е развиващо и времепоглъщащо, защото учителите искат да прочетат, да разучат, да изпробват нови и нови възможности. Понякога два часа не са достатъчни за разработване на един урок. А и постоянното получаване на email е изморително. Дори 12 часа са недостатъчни за консултации, обратна връзка, проверка на домашни.

  Педагогическият съветник Петя Иванова споделя: "Създадох блог по идея на Красимира Илиева, в който споделям размишления и доста полезности. Каня и колегите в него - https://blogzaedno.blogspot.com/

  Всеки ден в класната стая на педагогическия съветник публикувам теми за размисъл или разведряване."

  „По-малко преподаване + повече обратна връзка = по-добро учене". Ето резултата от една добре проектирана учебна среда – на 16.03.2020г. в Google Classroom в ОУ "Пенчо Славейков" са създадени 182 класни стаи, 695 ученици работят и получават обратна връзка за опита си от своите учители.

  "Родителите ни подкрепят и са активна страна в общността. В крайна сметка, не само преподаването стимулира ученето, а и желанието на нашите ученици да творят, да създават, да решават, да откриват. Ние, учителите, ги мотивираме и сме готови да предоставяме персонализирана обратна връзка, да дадем съвет и емоционална подкрепа. Заедно сме успешни!", е мнението и на учителите.

  "ЗАЕДНО ВСИЧКИ – учители, ученици, родители! Общността се обедини, и макар да ни е трудно, взаимно си помагаме, проявяваме разбиране. Родителите ни се доверяват, подкрепят, вярват в нас, учат с децата си. Само за 24 часа всички учители влязоха в семействата. И макар да си бяме поставили задача, това е революционна крачка, защото ситуацията е различна, непозната", споделя още г-жа Ангелова.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 03.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  03 мар 2021
  Последни новини