15 °C

Основно училище в Димитровград предостави таблети и интернет на ученици

Изображение 1 от 4

  Във времето на извънредно положение училищата не работят, но ученици и учители работят онлайн, за да продължат да усвояват нов учебен материал. Дистанционното обучение започна трудно и за двете страни, но малко по малко проблемите се изчистват.

  На родители и ученици им се стовари отговорността да се справят с нови онлайн платформи, чрез които да осъществят връзката с преподавателите и така да получават нови знания.

  За да се осигури тази форма на обучение не всички бяха подготвени - освен компютърната грамотност, която трябваше да имат или да придобият, ученици и родители трябваше да бъдат и технологично подсигурени, да имат добър интернет достъп и да имат достатъчно устройства, чрез които да се осъществи връзката в онлайн платформите.

  Оказа се, че не всички семейства са готови да стартират дистанционната форма на обучение, някои от тях са нямали достъп до интернет, други не са имали достатъчно компютърни устройства в домакинството, други не са успели да заработят с виртуалните класни стаи.

  В разговор с г-жа Снежана Ангелова, директор на ОУ "Пенчо Славейков", разбрахме за някои от проблемите, с които са се сблъскали ученици, учители и родители. От училището са предоставили таблети на някои свои ученици, защото или техните устройства са се повредили или изобщо не са имали такива, чрез които да може да се осъществи нормална виртуална среда. Някои семейства в неравностойно социално положение не са имали интернет достъп в домовете си, за което училището се е погрижило да осигури и да им поеме таксите. Родители и ученици са се отзовали в подкрепа на други семейства, като са им помогнали да инсталират и заработят с виртуалните учебни стаи. Г-жа Ангелова сподели, че семейства са предоставили паролите си за безжичен интернет да други, които не са има достъп до глобалната мрежа.

  "През изтеклите седмици картината е динамична, някои от децата останаха без интернет, на други се повредиха устройствата. В с. Крум родителите на едни ученици, помагат на други да се справят и предоставят пароли за wi-fi. За наши ученици от селата училището осигури таблети. Всеки ден получавам информация за работата на всички ученици и вземам адекватни мерки, за да подпомогнем семействата, които имат нужда", сподели директорът на ОУ "П. Славейков".

  "Като иновативно училище в ОУ „Пенчо Славейков“ имаме свободата да въвеждаме нови технологии и проекто-базирано обучение и ние вече извървяхме пътя до днешния успех. В края на учебната 2017/2018 година, по проект ИКТ на МОН, въведохме Google G suite - една от водещите в света облачни платформи, която предлага полезно съдържание и приложения като виртуални експедиции (Google expeditions), електронна класна стая (Google classroom), електронна поща (Gmail) и други.

  През учебната 2019/2020 година учениците от 5, 6 и 7 клас изцяло работят с G Suite в часовете по ИТ. Работа с платформата в часовете по анлийски език започна и Мария Янева. През януари 10 учители се мотивираха за google сертифициране. Подготовката за този изпит се оказа доста благоприятна и навременна и някак си изпревари събитията. Точно навреме ние бяхме готови за дистанционно обучение, за работа с виртуалните класни стаи, за видео разговори с Google Meet", споделя още г-жа Ангелова.

  Дистанционното обучение е интересно и непредвидимо, предизвикателство към всички от общността; ученици, учители, родители. То е развиващо и времепоглъщащо, защото учителите искат да прочетат, да разучат, да изпробват нови и нови възможности. Понякога два часа не са достатъчни за разработване на един урок. А и постоянното получаване на email е изморително. Дори 12 часа са недостатъчни за консултации, обратна връзка, проверка на домашни.

  Педагогическият съветник Петя Иванова споделя: "Създадох блог по идея на Красимира Илиева, в който споделям размишления и доста полезности. Каня и колегите в него - https://blogzaedno.blogspot.com/

  Всеки ден в класната стая на педагогическия съветник публикувам теми за размисъл или разведряване."

  „По-малко преподаване + повече обратна връзка = по-добро учене". Ето резултата от една добре проектирана учебна среда – на 16.03.2020г. в Google Classroom в ОУ "Пенчо Славейков" са създадени 182 класни стаи, 695 ученици работят и получават обратна връзка за опита си от своите учители.

  "Родителите ни подкрепят и са активна страна в общността. В крайна сметка, не само преподаването стимулира ученето, а и желанието на нашите ученици да творят, да създават, да решават, да откриват. Ние, учителите, ги мотивираме и сме готови да предоставяме персонализирана обратна връзка, да дадем съвет и емоционална подкрепа. Заедно сме успешни!", е мнението и на учителите.

  "ЗАЕДНО ВСИЧКИ – учители, ученици, родители! Общността се обедини, и макар да ни е трудно, взаимно си помагаме, проявяваме разбиране. Родителите ни се доверяват, подкрепят, вярват в нас, учат с децата си. Само за 24 часа всички учители влязоха в семействата. И макар да си бяме поставили задача, това е революционна крачка, защото ситуацията е различна, непозната", споделя още г-жа Ангелова.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
  29 окт 2020
  Последни новини