27 °C

Основно училище в Димитровград предостави таблети и интернет на ученици

Изображение 1 от 4

  Във времето на извънредно положение училищата не работят, но ученици и учители работят онлайн, за да продължат да усвояват нов учебен материал. Дистанционното обучение започна трудно и за двете страни, но малко по малко проблемите се изчистват.

  На родители и ученици им се стовари отговорността да се справят с нови онлайн платформи, чрез които да осъществят връзката с преподавателите и така да получават нови знания.

  За да се осигури тази форма на обучение не всички бяха подготвени - освен компютърната грамотност, която трябваше да имат или да придобият, ученици и родители трябваше да бъдат и технологично подсигурени, да имат добър интернет достъп и да имат достатъчно устройства, чрез които да се осъществи връзката в онлайн платформите.

  Оказа се, че не всички семейства са готови да стартират дистанционната форма на обучение, някои от тях са нямали достъп до интернет, други не са имали достатъчно компютърни устройства в домакинството, други не са успели да заработят с виртуалните класни стаи.

  В разговор с г-жа Снежана Ангелова, директор на ОУ "Пенчо Славейков", разбрахме за някои от проблемите, с които са се сблъскали ученици, учители и родители. От училището са предоставили таблети на някои свои ученици, защото или техните устройства са се повредили или изобщо не са имали такива, чрез които да може да се осъществи нормална виртуална среда. Някои семейства в неравностойно социално положение не са имали интернет достъп в домовете си, за което училището се е погрижило да осигури и да им поеме таксите. Родители и ученици са се отзовали в подкрепа на други семейства, като са им помогнали да инсталират и заработят с виртуалните учебни стаи. Г-жа Ангелова сподели, че семейства са предоставили паролите си за безжичен интернет да други, които не са има достъп до глобалната мрежа.

  "През изтеклите седмици картината е динамична, някои от децата останаха без интернет, на други се повредиха устройствата. В с. Крум родителите на едни ученици, помагат на други да се справят и предоставят пароли за wi-fi. За наши ученици от селата училището осигури таблети. Всеки ден получавам информация за работата на всички ученици и вземам адекватни мерки, за да подпомогнем семействата, които имат нужда", сподели директорът на ОУ "П. Славейков".

  "Като иновативно училище в ОУ „Пенчо Славейков“ имаме свободата да въвеждаме нови технологии и проекто-базирано обучение и ние вече извървяхме пътя до днешния успех. В края на учебната 2017/2018 година, по проект ИКТ на МОН, въведохме Google G suite - една от водещите в света облачни платформи, която предлага полезно съдържание и приложения като виртуални експедиции (Google expeditions), електронна класна стая (Google classroom), електронна поща (Gmail) и други.

  През учебната 2019/2020 година учениците от 5, 6 и 7 клас изцяло работят с G Suite в часовете по ИТ. Работа с платформата в часовете по анлийски език започна и Мария Янева. През януари 10 учители се мотивираха за google сертифициране. Подготовката за този изпит се оказа доста благоприятна и навременна и някак си изпревари събитията. Точно навреме ние бяхме готови за дистанционно обучение, за работа с виртуалните класни стаи, за видео разговори с Google Meet", споделя още г-жа Ангелова.

  Дистанционното обучение е интересно и непредвидимо, предизвикателство към всички от общността; ученици, учители, родители. То е развиващо и времепоглъщащо, защото учителите искат да прочетат, да разучат, да изпробват нови и нови възможности. Понякога два часа не са достатъчни за разработване на един урок. А и постоянното получаване на email е изморително. Дори 12 часа са недостатъчни за консултации, обратна връзка, проверка на домашни.

  Педагогическият съветник Петя Иванова споделя: "Създадох блог по идея на Красимира Илиева, в който споделям размишления и доста полезности. Каня и колегите в него - https://blogzaedno.blogspot.com/

  Всеки ден в класната стая на педагогическия съветник публикувам теми за размисъл или разведряване."

  „По-малко преподаване + повече обратна връзка = по-добро учене". Ето резултата от една добре проектирана учебна среда – на 16.03.2020г. в Google Classroom в ОУ "Пенчо Славейков" са създадени 182 класни стаи, 695 ученици работят и получават обратна връзка за опита си от своите учители.

  "Родителите ни подкрепят и са активна страна в общността. В крайна сметка, не само преподаването стимулира ученето, а и желанието на нашите ученици да творят, да създават, да решават, да откриват. Ние, учителите, ги мотивираме и сме готови да предоставяме персонализирана обратна връзка, да дадем съвет и емоционална подкрепа. Заедно сме успешни!", е мнението и на учителите.

  "ЗАЕДНО ВСИЧКИ – учители, ученици, родители! Общността се обедини, и макар да ни е трудно, взаимно си помагаме, проявяваме разбиране. Родителите ни се доверяват, подкрепят, вярват в нас, учат с децата си. Само за 24 часа всички учители влязоха в семействата. И макар да си бяме поставили задача, това е революционна крачка, защото ситуацията е различна, непозната", споделя още г-жа Ангелова.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 05.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Приятни ще са моментите ви с любимите хора, а и близките ви ще са толерантни към вас. В добро настроение сте и всичко, с което се захванете ще ви спори и ще оставате доволни от себе си. Не допускайте човек от миналото ви да повлияе на бъдещите ви планове. За предпочитане е да не пътувате.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  И да имате своите основания не избързвайте и не пристъпвайте към вземане на крайни решения. Анализирайте по-задълбочено информацията, която получавате. Възможни са здравословни проблеми, но можете да ги избегнете, ако навреме вземете мерки. Направете нещо повече за себе си.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дилемите пред вас са не една и две, но изискват да съберете мислите си и да вземете най-доброто решение за себе си. Други ще ги занимават неотложни промени, оставайки на втори план личните си такива. Въпреки това се отнесете с повече внимание към здравословните си неразположения.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Все по-често мислите за промяна в живота си и това ви подтиква да търсите нови възможности. Споделете за тях с близките си и не се затваряйте в себе си. Чувството ви за свобода ще бъде изострено и е възможно да реагирате необичайно на някои прояви на околните. Погрижете се за почивката си, нуждаете се от нея.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Опитайте се днес да не поемате излишни ангажименти, дори към близки приятели. Най-добре ще е ако си останете у дома и се опитате да се разтоварите сред спокойна обстановка. Заемете се с нещо полезно и приятно едновременно. Изкушавате се от предложението на свой близък, което ще ви зарадва към края на деня. Добре ще да помислите за физическата си форма.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Може би е добре днес да отделите повече време на семейството си и личните дела. Приемете съветите на близък човек и си починете добре. Не се заемайте с прекалено много дейности наведнъж, въпреки че дори и да го сторите най-вероятно ще се справите. Ще получите интересно предложение в професионален план.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е много от вас днес да преосмислят досегашната си работа и да предприемат сериозни стъпки към промяна. Осъзнавате начините, по които бихте могли да промените онези неща от ежедневието си, които са ви в тежест. Близките ви ще приемат с охота идеите ви, но ще са ви необходими доста усилия. Започнете постепенно и се радвайте на всеки малък успех.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Приятна изненада ще ви направи активни в посока на личните ви предпочитания. Довежданата до вас промяна ще ускори започнати вече процеси и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да изложи тезата си.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се посветят на дома и семейството. Отдайте им се и ще останат доволни всички. Отпадат колебанията ви по въпрос, който отдавна ви занимава. Желанията си ще видите осъществими и ще положите усилия да ускорите момента.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
  05 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  05 юли 2020
  Последни новини