Три знакови за Димитровград проекта получиха финансиране

Кметът на Община Димитровград Иво Димов сключи днес договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализацията на три знакови за града проекта - парк "Марица", културен дом "Химик" и ОДТ "Апостол Карамитев", съобщават от местната администрация. Средствата за изпълнението им са на основание спечелени от общината проекти по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Намеренията на местната власт да извърши цялостни ремонти и да реконструира трите обекта, бяха заложени още през 2015г., когато емблематичните за града места попаднаха под въздействието на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.

Проект „Благоустрояване и реконструкция на парк Марица“ е на стойност  3 130 000.00 лв., от които  1 554 033.30 лв. собствено съфинансиране. Проектното предложение обхваща зона, която е естествено продължение на централната пешеходна зона на града и представлява представителен архитектурен ансамбъл. Обектът на интервенция е елемент от Културен маршрут на Съвета на Европа - АТРИУМ. 

В парк "Марица" ще бъдат възстановени и ремонтирани съществуващите алеи с полагането на плътен асфалтобетон  – 50 000,00 м2. и поставени вибропресовани павета на входно пространство – 1 800,00 м2. Ще бъдат изградени три нови детски площадки за деца от 3 до 18 години с комбинирани детски комплекси, люлки, въртележки, занимателни вертикални панели, тунели, баскетболен кош, фитнес уреди и други. Нова интересна атракция ще е изграждането на приключенски кът и разширяване на скейтборд площадката. На брега на реката ще има красива ротонда, която е проектирана като естествен завършек на централната ос на алейната мрежа – подходящо място за отпочиване след дългата разходка и създаваща условия за разговори и наслаждаване на приятната гледка към реката и отсрещния хълмест бряг. Алейната мрежа ще бъде обогатена с близо 200 пейки с облегалки и ново ЛЕД осветление.

Проект „Основно обновяване на Драматичен театър „Апостол Карамитев” е на обща стойност  2 454 455.00 лв., от които 368 168.00 лв. са собствено съфинансиране. Дейностите по проекта са за 30 месеца и предвиждат цялостен ремонт на залата на театъра и всички функционални системи, при привеждането им в съответствие с всички европейски норми и изисквания за съвременна модерна театрална зала.

Проектът „Реставрация и ремонт на Културен дом "Химик", включително прилежащи площи, гр. Димитровград“ е на обща стойност 3 719 102.00 лв. със срок на изпълнение 30 месеца. Съфинансирането за изпълнението на проекта от страна на общината е на стойност с 557 865.00 лв. от общото финансиране. Ще бъде извършен цялостен ремонт и реконструкция на обекта за превръщането на сградата в съвременна многофункционална зала за театрални представления, концерти, конференции, изяви на самодейни танцови и певчески състави, кинопрожекции и основно обновяване на всички прилежащи площи. 

И трите проекта са в реализация на Процедурата за изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Димитровград, приет и одобрен от МРРБ през 2015г. и са част от приетата Инвестиционна програма на общината, която включва списък с обекти на интервенция, одобрен от Управляващия орган на ОПРР през 2016г.   

Средствата са целеви и са насочени към подобряване на културната инфраструктура на общината и градската среда.  

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Xx
    Xxx
    3 -5
    22:35, 13 май 2020
    Гражданите да се вдигнат! Не на асфалт в парк Марица.
  • 2
    Аз
    аз
    2 -2
    09:04, 14 май 2020
    някой ходил ли е в Меричлери, за да види какви дупки са станали, асфалт вече няма никъде, а ние парковете ще асфалтираме!
    Браво кмете Браво!
    Димитровград не е само "Димитровград", има и други населени места в община Димитровград, и за съжаление, единствения град в община Димитровград, Меричлери, не е виждал ремонт на улици от 30 години!!!
    Защо ли?
    Задайте си въпроса и Вие !!!
  • 3
    B
    b
    6 -2
    09:13, 14 май 2020
    В град с фалирала болница, мизерна бърза помощ даваш 9 милиона за асфалт, бетон и дограми.
    • Ав
      Автор
      7 -1
      09:24, 14 май 2020
      Явно няма програма за ремонт на болници от която да се усвояват средства. Пък може би там по-трудно се нагласят нещата. А на толкова квадрати парк кой ще те следи къде колко асфалт си сложил. Тука по-тънко, там по-тънко и ей къде е далаверката. Ама пък като се замислиш пак е по-добре от нищо де. Виж в предния коментар в Меричлери и пътища нямало.
  • 4
    Дг
    Дгд
    2 -1
    16:37, 14 май 2020
    Не е сигурно дали това асфалтиране на парка е безопасно за околната среда!?!
  • 5
    Й
    й
    2 -1
    19:30, 14 май 2020
    На какво основание,село Меричлери,стана град?Отговора,ми е ясен.
Последни новини