3 °C

Първите проби на водата в река Марица са в норми, каква е позицията на Неохим - Видео

Изображение 1 от 2

  Областният кризисен щаб даде пресконференция днес по повод кризата с евентуалното натравяне на водите на река Марица по течението от Димитровград до Свиленград.

  Готови са първи резултати от пробите, взети снощи край Симеоновград, които показват, че показателите на водата са в норма. От щаба информираха, че пробата край Симеоновград е взета снощи към 23:00 часа, защото въз основа на опита след наводненията в региона е установено, че от Димитровград до Симеоновград водата се предвижва за около 6 часа.

  От кризисния щаб са обнадеждени, че още днес ще може да бъде възстановено водоснабдяването на 48-те населени места, които са с превантивно спрени помпени станции към момента. Днес ще бъде доставена и вода на населението в засегнатите райони, с помощта на кметовете по места по линия на Българския червен кръст.

  Предположенията към момента за измирането на стадото животни е, че са се натровили от отровен реагент от отходни води, излезли от северен колектор на димитровградското предприятие Неохим, заявиха от щаба. Вероятно замърсяването е било моментно изпускане на токсичен химичен агент, който бързо се е разтворил във водите на р. Марица, а животните са били на неподходящото място в непододящото време. Стадото се е състояло от 29 крави и кобила с малкото си, и след като са нагазили във водата за водопой, 28 от кравите са започнал да умират в рамките на 10-15 минути. Само една крава и конете на са пили от водата и са оцелели.

  Своята позиция даде и прокуристът на Неохим Стефан Димитров, който заяви, че до момента нямат официална информация от властите, но от местата от които вчера са били взети проби, водата е била в нормите, които сътветстват на комплексното разрешително на торвия гигант. В завода не се провежда вътрешно разследване поради факта, че управата на Неохим няма никаква подадена информация и това, което стига до тях, е от медиите. Според Стефан Димитров слуховете, които се носят сред димитроврадчани са, че животните са яли от някаква храна, която е причинила смъртта им.

  Днес следобед се очаква пристигането на министъра на околната среда и водите, Емил Димитров - Ревизоро, и обследване на реката за мъртва риба с лодки.

  Брифинг на Областния кризисен щаб за действие при бедствия във връзка с инцидента край река Марица

  Публикувахте от Haskovo.NET - Всичко за Хасково в Вторник, 28 юли 2020 г.
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ха
   хахаха
   8 -1
   15:09, 28 юли 2020
   Да Да Да, то беше ясно, не са пили вода, а са яли нещо??????????????????????????????????????..................................какво ли????????????????????????
  • 2
   Мо
   Мой
   1 0
   15:32, 28 юли 2020
   Браво.
  • 3
   Ми
   ми да
   4 0
   15:51, 28 юли 2020
   разбира се че са яли кауфландски салами
   от тях е
  • 4
   Го
   Гопа
   3 0
   17:30, 28 юли 2020
   Затваряйте завода! Вън мутрите от завода!
  • 5
   10
   100% невинни
   0 0
   18:46, 28 юли 2020
   Естествено, тия в завода нямат никаква вина. Къде казахте, че отиват токсичните води?

  Още новини

  Хороскоп за 29.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
  29 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  29 ное 2020
  Последни новини