21 °C

Първите проби на водата в река Марица са в норми, каква е позицията на Неохим - Видео

Изображение 1 от 2

  Областният кризисен щаб даде пресконференция днес по повод кризата с евентуалното натравяне на водите на река Марица по течението от Димитровград до Свиленград.

  Готови са първи резултати от пробите, взети снощи край Симеоновград, които показват, че показателите на водата са в норма. От щаба информираха, че пробата край Симеоновград е взета снощи към 23:00 часа, защото въз основа на опита след наводненията в региона е установено, че от Димитровград до Симеоновград водата се предвижва за около 6 часа.

  От кризисния щаб са обнадеждени, че още днес ще може да бъде възстановено водоснабдяването на 48-те населени места, които са с превантивно спрени помпени станции към момента. Днес ще бъде доставена и вода на населението в засегнатите райони, с помощта на кметовете по места по линия на Българския червен кръст.

  Предположенията към момента за измирането на стадото животни е, че са се натровили от отровен реагент от отходни води, излезли от северен колектор на димитровградското предприятие Неохим, заявиха от щаба. Вероятно замърсяването е било моментно изпускане на токсичен химичен агент, който бързо се е разтворил във водите на р. Марица, а животните са били на неподходящото място в непододящото време. Стадото се е състояло от 29 крави и кобила с малкото си, и след като са нагазили във водата за водопой, 28 от кравите са започнал да умират в рамките на 10-15 минути. Само една крава и конете на са пили от водата и са оцелели.

  Своята позиция даде и прокуристът на Неохим Стефан Димитров, който заяви, че до момента нямат официална информация от властите, но от местата от които вчера са били взети проби, водата е била в нормите, които сътветстват на комплексното разрешително на торвия гигант. В завода не се провежда вътрешно разследване поради факта, че управата на Неохим няма никаква подадена информация и това, което стига до тях, е от медиите. Според Стефан Димитров слуховете, които се носят сред димитроврадчани са, че животните са яли от някаква храна, която е причинила смъртта им.

  Днес следобед се очаква пристигането на министъра на околната среда и водите, Емил Димитров - Ревизоро, и обследване на реката за мъртва риба с лодки.

  Брифинг на Областния кризисен щаб за действие при бедствия във връзка с инцидента край река Марица

  Публикувахте от Haskovo.NET - Всичко за Хасково в Вторник, 28 юли 2020 г.
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ха
   хахаха
   8 -1
   15:09, 28 юли 2020
   Да Да Да, то беше ясно, не са пили вода, а са яли нещо??????????????????????????????????????..................................какво ли????????????????????????
  • 2
   Мо
   Мой
   1 0
   15:32, 28 юли 2020
   Браво.
  • 3
   Ми
   ми да
   4 0
   15:51, 28 юли 2020
   разбира се че са яли кауфландски салами
   от тях е
  • 4
   Го
   Гопа
   3 0
   17:30, 28 юли 2020
   Затваряйте завода! Вън мутрите от завода!
  • 5
   10
   100% невинни
   0 0
   18:46, 28 юли 2020
   Естествено, тия в завода нямат никаква вина. Къде казахте, че отиват токсичните води?

  Хороскоп за 06.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Направете деня си приятен, като избягвате спорове и се въздържате от забележки. Открийте романтиката в живота си и й се насладете, каквито и въпроси да ви тревожат, ще отстъпят място на по-приятните изживявания. Предстоят ви придобивки, които ще променят бита ви.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се дразнете на онези, които не мислят като вас и с действията си внасят безпокойство в делника ви. Бъдете премерени в изказванията, сложете ред около себе си и ще си върнете настроението. Съмненията по отношение на конкретен проект или човек ще отстъпят място на осъзната позиция.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В съчетание на полезното с приятното, ще изживеете деня си ползотворно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за общата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване. Добри новини.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес няма да се чувствате напрегнати, завладява ви спокойствие и оптимизъм. Действайте целенасочено, не толкова интуитивно, колкото разумно и последователно. Можете да се надявате на успех сред противоположния пол.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Няма да ви липсват съмнения към нещата, с които трябва да се занимавате. Съветваме ви да ги потиснете. Водете се от приоритетите си за деня. Така ще успеете да свършите всичко и да останете доволни от себе си. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творчество. Имате изострена визия за действителността, която претворявате доста сполучливо. Не позволявайте самовглъбеността ви да ви изолира прекалено много.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очакват ви вълнуващи изживявания. Постигате с лекота целите си и се заемате с нови дела, които не са били планирани за този момент. Настроението ви е чудесно и с него ще сте отмора за всички около вас. Откривате възможност, която не сте забелязвали досега, и на която ще се посветите за в бъдеще.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Каквото и да ви притеснява, не изпадайте в униние. Изход се намира, стига да има желание. Не се задълбочавайте върху неща, които не са толкова значими и ще се забравят бързо. Очакват ви професионални и лични изяви, запазете енергията си и работете върху проектите си.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Някои от вас усилено работят по определена идея, в която виждат голямо бъдеще. Наистина вие се отличавате с оригинална мисъл, но и с ентусиазма да осъществявате идеите си, което всъщност е голямото ви предимство. Получавате покана за грандиозно мероприятие, едва ли ще загубите ако го посетите. Възможно е да срещнете човека, който отдавна сте търсили.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Работата ви днес може да бъде натоварена. Очакват ви много задачи, на които трябва да обърнете внимание. Бъдете концентрирани и съумявайте да реагирате на време. За предпочитане е да действате самостоятелно. Така ще успеете да свършите всичко, което сте планирали.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Доброто ви настроение и желание за общуване ще улесни познанствата, някои от които ще ги имате за дълго. Ролята ви на помирители е вашата мисия за момента и я следвате добре. Приятни изненади ще повишат настроението и ще ви карат да търсите нови предизвикателства, но не избързвайте с плановете си.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повече успехи ще имате, ако пристъпите към задачите си грижливо и отговорно подредите програмата си за днес. Други ще пристъпят към поредните изпитания, свързани най-вече с професионалната им реализация. Ще избегнете грешките, ако по-малко се доверявате и следвате собствената си логика.
  06 авг 2020

  Случаен виц

  Последни новини