Първите проби на водата в река Марица са в норми, каква е позицията на Неохим - Видео

Изображение 1 от 2

    Областният кризисен щаб даде пресконференция днес по повод кризата с евентуалното натравяне на водите на река Марица по течението от Димитровград до Свиленград.

    Готови са първи резултати от пробите, взети снощи край Симеоновград, които показват, че показателите на водата са в норма. От щаба информираха, че пробата край Симеоновград е взета снощи към 23:00 часа, защото въз основа на опита след наводненията в региона е установено, че от Димитровград до Симеоновград водата се предвижва за около 6 часа.

    От кризисния щаб са обнадеждени, че още днес ще може да бъде възстановено водоснабдяването на 48-те населени места, които са с превантивно спрени помпени станции към момента. Днес ще бъде доставена и вода на населението в засегнатите райони, с помощта на кметовете по места по линия на Българския червен кръст.

    Предположенията към момента за измирането на стадото животни е, че са се натровили от отровен реагент от отходни води, излезли от северен колектор на димитровградското предприятие Неохим, заявиха от щаба. Вероятно замърсяването е било моментно изпускане на токсичен химичен агент, който бързо се е разтворил във водите на р. Марица, а животните са били на неподходящото място в непододящото време. Стадото се е състояло от 29 крави и кобила с малкото си, и след като са нагазили във водата за водопой, 28 от кравите са започнал да умират в рамките на 10-15 минути. Само една крава и конете на са пили от водата и са оцелели.

    Своята позиция даде и прокуристът на Неохим Стефан Димитров, който заяви, че до момента нямат официална информация от властите, но от местата от които вчера са били взети проби, водата е била в нормите, които сътветстват на комплексното разрешително на торвия гигант. В завода не се провежда вътрешно разследване поради факта, че управата на Неохим няма никаква подадена информация и това, което стига до тях, е от медиите. Според Стефан Димитров слуховете, които се носят сред димитроврадчани са, че животните са яли от някаква храна, която е причинила смъртта им.

    Днес следобед се очаква пристигането на министъра на околната среда и водите, Емил Димитров - Ревизоро, и обследване на реката за мъртва риба с лодки.

    Брифинг на Областния кризисен щаб за действие при бедствия във връзка с инцидента край река Марица

    Публикувахте от Haskovo.NET - Всичко за Хасково в Вторник, 28 юли 2020 г.
    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ха
      хахаха
      8 -1
      15:09, 28 юли 2020
      Да Да Да, то беше ясно, не са пили вода, а са яли нещо??????????????????????????????????????..................................какво ли????????????????????????
    • 2
      Мо
      Мой
      1 0
      15:32, 28 юли 2020
      Браво.
    • 3
      Ми
      ми да
      4 0
      15:51, 28 юли 2020
      разбира се че са яли кауфландски салами
      от тях е
    • 4
      Го
      Гопа
      3 0
      17:30, 28 юли 2020
      Затваряйте завода! Вън мутрите от завода!
    • 5
      10
      100% невинни
      0 0
      18:46, 28 юли 2020
      Естествено, тия в завода нямат никаква вина. Къде казахте, че отиват токсичните води?
    Последни новини