22 °C

Първите проби на водата в река Марица са в норми, каква е позицията на Неохим - Видео

Изображение 1 от 2

  Областният кризисен щаб даде пресконференция днес по повод кризата с евентуалното натравяне на водите на река Марица по течението от Димитровград до Свиленград.

  Готови са първи резултати от пробите, взети снощи край Симеоновград, които показват, че показателите на водата са в норма. От щаба информираха, че пробата край Симеоновград е взета снощи към 23:00 часа, защото въз основа на опита след наводненията в региона е установено, че от Димитровград до Симеоновград водата се предвижва за около 6 часа.

  От кризисния щаб са обнадеждени, че още днес ще може да бъде възстановено водоснабдяването на 48-те населени места, които са с превантивно спрени помпени станции към момента. Днес ще бъде доставена и вода на населението в засегнатите райони, с помощта на кметовете по места по линия на Българския червен кръст.

  Предположенията към момента за измирането на стадото животни е, че са се натровили от отровен реагент от отходни води, излезли от северен колектор на димитровградското предприятие Неохим, заявиха от щаба. Вероятно замърсяването е било моментно изпускане на токсичен химичен агент, който бързо се е разтворил във водите на р. Марица, а животните са били на неподходящото място в непододящото време. Стадото се е състояло от 29 крави и кобила с малкото си, и след като са нагазили във водата за водопой, 28 от кравите са започнал да умират в рамките на 10-15 минути. Само една крава и конете на са пили от водата и са оцелели.

  Своята позиция даде и прокуристът на Неохим Стефан Димитров, който заяви, че до момента нямат официална информация от властите, но от местата от които вчера са били взети проби, водата е била в нормите, които сътветстват на комплексното разрешително на торвия гигант. В завода не се провежда вътрешно разследване поради факта, че управата на Неохим няма никаква подадена информация и това, което стига до тях, е от медиите. Според Стефан Димитров слуховете, които се носят сред димитроврадчани са, че животните са яли от някаква храна, която е причинила смъртта им.

  Днес следобед се очаква пристигането на министъра на околната среда и водите, Емил Димитров - Ревизоро, и обследване на реката за мъртва риба с лодки.

  Брифинг на Областния кризисен щаб за действие при бедствия във връзка с инцидента край река Марица

  Публикувахте от Haskovo.NET - Всичко за Хасково в Вторник, 28 юли 2020 г.
  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ха
   хахаха
   8 -1
   15:09, 28 юли 2020
   Да Да Да, то беше ясно, не са пили вода, а са яли нещо??????????????????????????????????????..................................какво ли????????????????????????
  • 2
   Мо
   Мой
   1 0
   15:32, 28 юли 2020
   Браво.
  • 3
   Ми
   ми да
   4 0
   15:51, 28 юли 2020
   разбира се че са яли кауфландски салами
   от тях е
  • 4
   Го
   Гопа
   3 0
   17:30, 28 юли 2020
   Затваряйте завода! Вън мутрите от завода!
  • 5
   10
   100% невинни
   0 0
   18:46, 28 юли 2020
   Естествено, тия в завода нямат никаква вина. Къде казахте, че отиват токсичните води?

  Хороскоп за 08.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
  08 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
  08 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  08 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
  08 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
  08 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
  08 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
  08 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
  08 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
  08 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
  08 май 2021
  Последни новини