До обяд се чака резултатът от пробите на водата, която отрови стадо крави край Димитровград

До обяд днес се очаква да бъде готов резултатът от пробите от водата на река Марица, която стана вчера причина за смъртта на 28 крави на частен фермер от Димитровград. Това съобщи областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, която снощи свика спешно Областния кризисен щаб по бедствия и аварии заради тежкия случай на отравяне след водопой.

До края на днешния ден пък трябва да бъдат ясни резултатите от химичния анализ на водата от помпените станции по поречието на река Марица до Свиленград. Ако всичко е в норма, прекъснатото превантивно към 48-те села и градове в петте общини Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград водоподаване ще бъде възстановено, уточни д-р Здравкова.
По нейни думи засега не се налага съседните Турция и Гърция да бъдат уведомявани. Причината е, че предприетите обходи по двата бряга на Марица от полиция, пожарна и селски кметове не са установили тревожни признаци за химическо замърсяване като умрели животни или риба.

Още вчера починалите 28 крави на стопанина Стоян Господинов са били оценени. Днес пристигналият на място изпълнителен директор на БАБХ проф.д-р Паскал Желязков е уверил, че стопанинът ще бъде обезщетен за загубата. На терен днес е и ветеринарният токсиколог от Стара Загора проф.Бинев, който предприема аутопсии на животните в присъствието на следовател и в последствие ще бъдат извозени до екирисаж в Стара Загора, информира още д-р Здравкова.
 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини