Над 20 години Бойко от смолянско носи коледния дух в Димитровград с коледни дръвчета за празника

Изображение 1 от 5

    Коледният дух е непълен без аромата на живата елха в дома ни и за това за димитровградчани се грижи Бойко от Смолянско, който повече от 25 години преди всяка Коледа е в Димитровград и продава коледни дръвчета. Бойко предлага отгледани в разсадник от смолянско елхи, които да съживят традициите по време на празниците в нашите домове. Освен елхите, той се слави и с картофи и сладка собственно производство от района на село Могилица. Днес, 15-ти декември е първият ден, в който вади стоката си в Димитровград и я разполага на тротоара на кръстовището между бул. "3-ти март" и ул. "Патриарх Евтимии" като всяка година, а през уикенда се разполага в района на Неделен пазар.

    Бойко единствен от години доставя коледни дръвчета в Димитровград. За съжаление всяка година все по-малко хора избират истинското дърво за дома си. Коледният продавач казва, че преди 15 години е продавал стотици елхи за празника, които винаги собственоръчно подбира и доставя в Димитровград. Всяка година става все по-зле и по-трудно да се продават елхи, споделя Бойко, димитровградчани вече не търсят естественото дърво както преди десетилетие, дали от недоимък или има друга причина, се чуди Бойко. Тук елхичките се продават на половин цена спрямо София и другите големи градове, на пак рядко се търсят, споделя продавача. Но все пак се чувства длъжен към редовните си клиенти, които го търсят всяка година и заради тях продължава да го прави, за да донесе здраве и да достави топлота в сърцата на хората по време на коледните празници.

    Продавачът разказва, че има семейство клиенти, които поколение след поколение си купуват истински коледни дръвчета от него. "Бащата купуваше, после сина порасна и той започна да купува всяка Коледа от мен, сега вече с внуците идват да избират елха за празника. Има хора от Димитровград, които срещам в моя район около пещера Ухловица, къде продавам през лятото, аз ги разпознавам, но те мен не винаги ме познават, сподели с усмивка Бойко. Миналата година е продал 35 елхички, спомня си той, а е донесъл 50 в Димитровград. Дръвчетата при Бойко са на цена между 20 и 30 лева със стойката и вижда колко много хора се заглеждат, но единици от тях купуват естествена коледна елха за празника.

    Вече има цели поколения, които не са усещали аромата на естествена елха в дома си и въпреки, че бизнеса не върви много добре Бойко заяви, че ще продължи да идва в бригадирския град докато може и да носи елхи за всеки, който иска да посрещне Коледа с естествено дърво в дома си, защото обича димитровградчани.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ма
      Марина
      5 -2
      18:07, 15 дек 2020
      Рядко приветлив , добронамерен, със засмени очи.
    • 2
      Ни
      Никой
      3 -9
      18:42, 15 дек 2020
      Стига вече с тия глупости, изсякохте горите, възду... Виж коментара
      • Ум
        Умника
        8 -2
        19:33, 15 дек 2020
        Абе “никой” това изКазване е за немислещ човек, елхите идват от разсадници а не от горичките, ако никой не купува и никой няма да сади, замисли се малко. Не можеш да обвиниш за обеззалесяването коледните дръвчета, проблема идва от изсичането на дърва за дървесина и огрев, но иначе всички искаме да имаме дървени греди, врати и декорация, а и всяко 4то домакинство гори по 50 такива елхи за да се стопли за ден. Мисли преди да говориш заучени фрази!
    • 3
      Гр
      град козлодуй
      2 0
      13:36, 16 дек 2020
      Браво човек
    Последни новини