Нарушена ли е тайната вота в димитровградското село Върбица?

По-рано днес е пусната жалба от Асоциация “ Прозрачност без граници” за нарушаване на тайната на вота на гласоподавател в изборната секция в село Върбица. Жалбата е пусната след телефонен сигнал на горещата линия на асоциацията, че председателят на СИК е отворила бюлетината на гласоподавател и е видяла за кого е гласувал.

Членовете на съответната СИК 73 са опровегали сигнала и жалбата е счетена за неоснователна след проверката на РИК - Хасково, става ясно от решението на районната избирателна комисия.

ОТНОСНО: Произнасяне по жалба от г-жа Мария Павлова , като представител на АСОЦИАЦИЯ „ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ“ за нарушение тайната на вота на избирател в СИК 73, находяща се в сградата на кметството в село Върбица, община Димитровград, област Хасково

В  РИК е постъпила жалба от г-жа Мария Павлова , като представител на АСОЦИАЦИЯ „ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ“ за нарушение тайната на вота на избирател в СИК 73, находяща се в сградата на кметството в село Върбица, община Димитровград, област Хасково с вх.№ 563 / 04.04.2021г. 14.51 часа  на РИК 29 - Хасково , затова че в секции № 24, намираща се в сградата на кметството в село Върбица, община Димитровград, област Хасково била нарушена тайната на вота, тъй като председателката на СИК отворила бюлетината на гласоподавател и е видяла за кого е гласувал.

При извършената обстойна проверка и след снето обяснение от председателя на СИК 290900073, намираща се в сградата на кметството в село Върбица, община Димитровград, област Хасково се установи, че жалбата е неоснователна.

По отношение на визирания в жалбата гласоподавател, същият след гласуване в секцията не е позволявал на член на СИК да откъсне отрязъка с фабричния номер на бюлетината. Председателят на СИК № 73 е разяснила обстойно на избирателя, че това е задължение на СИК по Изборния кодекс и Методическите указания на ЦИК, като в крайна сметка визирания избирател е позволил откъсване отрязъка от бюлетината и същата е била пусната в малката кутия за отрязъци при спазване на закона.

Не е било допуснато отваряне на бюлетината на оплакващия се понастоящем избирател, цитиран в жалбата на АСОЦИАЦИЯ „ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ“  и на същия не е била нарушена тайната на вота, което обстоятелство бе потвърдено от всички членове на СИК № 73 в село Върбица, община Димитровград, област Хасково.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини