Стартира дългоочакваният ремонт на парк „Марица”

Изображение 1 от 4

    Стартираха дейностите по един от най-големите проекти в Димитровград - „Благоустрояване и реконструкция на парк Марица, гр. Димитровград“.

    Общата му стойност е 3 130 000 лв. Проектът е със съвместно финансиране чрез комбинирана подкрепа. Безвъзмездната финансова помощ от ОП „Региони в растеж” е в размер на 1 575 966.70 лв., от които 1 339 571.69 лв. европейско и 236 395.01 лв. национално финансиране и собствено участие на Община Димитровград в размер на 1 554 033.30 лв. Административния договор е BG16RFOP001-1.032-0006-C01. Приоритетна ос 1 : „Устойчиво и интегрирано градско развитие”, Инвестиционен приоритет 3: „Градска среда”, Процедура: BG16RFOP001-1.032 - Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Димитровград от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020.

    Проектът е с продължителност тридесет и седем месеца, като предвидения срок за приключването му е юни 2023 г. Това каза на пресконференция днес ръководителят на проекта и акцентира, че ремонтът на парка ще допринесе за обновяване на техническата му инфраструктура, осигуряване на достъпност и повече привлекателност. Дейностите предвиждат асфалтиране на алеите, нова настилка от вибропресовани павета на входното пространство, изграждане на три нови детски площадки за различни възрасти, приключенски кът и скейтбордна площадка. Ще бъде изградено парково ЛЕД осветление на цялата алеийна мрежа, ще бъдат поставени нови 197 пейки и изградена ротонда в близост до реката, сподели Християна Димова.

    В пресконференцията участва и кметът на община Димитровград Иво Димов, който подчерта обществените ползи от реализирането на този важен за града проект и сподели, че паркът е любимо място за посещения на димитровградчани и те отдавна очакват неговото обновяване. Кметът изрази задоволството си, че благодарение на проекта най-големият парк в областта ще бъде обновен.

    Представителят на фирмата изпълнител на обекта- Калин Манолов добави, че макар огромния обем работа, включително над 50 хил.кв. асфалт на алеите, 18км. бордюри и над 200 стълба, в рамките на периода по изпълнение ще се търси постигането на максимален ефект от дейностите. Той изрази очакване създаденото да се пази от общността.

    Първа копка бе направена в началото на самия обект - парк „Марица”. Пред дошлите на събитието граждани кметът Иво Димов сподели, важността на проекта и подчерта, че той е  един от най-големите, които общината реализира в градската среда.

    Спазвайки народните традиции архиерейският наместник отец Георги Тодев отслужи водосвет за здраве и успешни дейности по проект. На церемонията присъстваха официални лица, общински съветници и граждани.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Gh
      ghj
      3 0
      11:05, 11 ное 2022
      Еко традекс на Минев и Лилянов и Добрев, щом Калин орела е там.
    • 2
      Ал
      Ало
      2 0
      14:27, 13 ное 2022
      Тая дето едвам държи кирката ще бачка ли на ремонта, или само се е снимала с каската и кирката за фейсбук и инстаграм да си мислят хората че става нещо от нея ?
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини