Здравната вноска за безработните вече е 31,20 лв. на месец

Здравната вноска за безработните вече е 31,20 лв. на месец

Минимум 31,20 лв. месечно е здравноосигурителната вноска от 1 август за хората, които сами я внасят, като трайно безработните, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, абитуриенти -неосигурени на друго основание, и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

От първия ден на август тази година е увеличен минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, като той вече е 780 лв, напомнят от офиса на НАП в Хасково. Съгласно Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху месечен осигурителен доход не по-малко от 390 лв. и не повече от 3 400 лв. месечно.

Срокът за плащане на здравните вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, напомнят от офиса на НАП в Хасково. Вноската за август 2023 г. трябва да се внесе най-късно до 25 септември 2023 г. Всички, за които възниква задължение сами да плащат здравноосигурителните си вноски, първо подават в НАП декларация Образец №7, припомнят още от приходната агенция в областния град.

От НАП Хасково обръщат внимание, че здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца и се считат за възстановени от датата на заплащане на всички дължими вноски за здраве за този период.

От началото на годината до момента близо 3 000 жители на Хасково и областта са уточнили здравния си статус в офиса на приходната агенция, което нарежда тази услуга сред най-търсените в НАП.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини