25 °C

Кой иска да отгледа изоставено дете?

Този въпрос вълнува често Наталия Делчева от димитровградската фондация "Подари усмивка". Наталия е нейн председател и без да звучи пресилено се опитва да помага в разрешаването на един от най-големите проблеми в България днес - изоставените в домовете деца. Казва, че темата толкова много е била коментирана в годините на демокрацията, че сигурно е омръзнала на хората. Ситуацията обаче ще стане още по-сложна, тъй като до 2013 г. държавата ще закрие домовете за сираци и те трябва да бъдат отглеждани в т.нар. семейна среда. Затова фондация "Подари усмивка", заедно с община Димитровград, специалисти от отдела за закрила на детето за втора година организират кампания за разясняване на приемната грижа в Димитровград.

Какво представлява приемната грижа, само социална услуга ли е, предлагана от държавата или зад понятието се крият много повече неща?

Държавата формулира по сложен и административен начин услугата "Приемна грижа", но казано простичко това е една алтернатива на живота в домовете за изоставените деца. А те в България никак не са малко -7276, разпределени в 140 социални домове. Може би по - страшното е, че една трета от тях са бебета. Вероятно хората ще си кажат - да,  ама те повечето са циганчета и ще започнат едни разсъждения за ромите и техния живот. Но каквото и да си говорим, това са наши, български деца. В Европа не се интересуват от това с какъв цвят на кожата са малчуганите, чиито родители ги оставят в домовете. Там виждат само, че по брой социални домове сме на едно от челните места, същото се отнася и за изоставените деца. Европейските институции искат от нас да покажем, че можем да се справим с този въпрос. Мисля, че това е един дълъг процес, които ще трае години, но все пак началото трябва да бъде поставено.

Защо е толкова важно децата да излезнат от домовете за сираци и да се отгледат в семейство, сякаш малко се говори по тази тема, какво следва когато попаднат в домашна среда ?

Да, донякъде е така. В България все още много ни вълнува какво ще кажат хората, ако детето което отглеждаме не е наше. Появяват се и "доброжелатели" със злобни коментари, ама то не е тяхно и така нататък. Мисля че истински ще разберем какво е приемна грижа, когато престанем да мислим по този начин. Може би младото поколение ще е различно, но мисленето на хората, живели доста преди демокрацията не може да се промени. А иначе най-ощетени в домовете за сираци са децата от 0 до 3 години, защото там се грижат добре за физическото им оцеляване, но не и за емоционалното. В това отношение те са много ощетени. Липсва им прегръдка, целувка и това е сериозен проблем. В много голяма степен приемната грижа успява да запълни емоционалната празнина. Макар и не от собствените роднини, малчуганите получават обич, която не може с нищо да бъде заменена, когато после се формира личността на детето.

Наталия /в ляво/ и част от екипа на кампанията по приемната грижа

Ако някое семейство иска да отгледа дете от дом, имам предвид да стане приемно семейство, какво трябва да направи?

Най-напред нека уточня, че няма ограничение във възрастта за приемен родител в момента, както и това дали ще бъде сам човек, семейство или просто двойка, която живее заедно. Важно е желанието, емоционалната потребност и не на последно място финансовите възможности. Подава се формуляр в отдела за закрила на детето, следва одобрение от страна на социалните работници в дома. Прави се профил и на кандидата за приемен родотел и на детето. По-скоро се проучва типа семейство, което иска да се грижи за сираче, какво дете би му подхождало. Това е важно. Идва ред на срещите между кандидатите и детето, първо в дома, после в среда извън дома. Процесът е дълъг и сложен. Ако всичко е наред, и детето и кандидат - родителите се харесат и се стигне до отглеждане в семейството, има и други важни неща. У децата, ако са по-големи, винаги съществува страх дали ще ги харесат, дали няма да ги отхвърлят, страх от раздяла. От значение е също така, ако детето не е сирак, да се наблегне на връзката с биологичните родители, да не се прекъсва общуването с тях, ако това е възможно. Детето трябва да знае и за правилата в семейството в което отива, това е малък стрес за него, затова е добре предварително да се изясни. Казах вече че това е дълъг и сложен процес, а и зависи от индивидуалността на всяка страна - приемен родител и дете. Важно е да има желание и всичко се постига.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате енергията да направите всичко, което пожелаете сега. Това си личи от далече, но не пренебрегвайте желанията на близките си. Бъдете по-толерантни към тях, дори и да се двоумите, опитайте. Ще подобрите отношенията си, щом точно и ясно изразявате мислите и намеренията си.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Творческите ви сили са в подем. Имате интересни идеи, които не трябва да оставяте без по-нататъшно развитие. В личен план около вас назряват вълнуващи събития, които ще се отразят благоприятно на атмосферата в семейството ви. Оградени сте с вниманието на хората, които обичате и това ви прави бодри и енергични.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате основания да бъдете доволни от себе си. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно за да не ви изнервят излишно. По-често ще се радвате на добри поводи, благодарение на старанието си. Тази тенденция ще се задълбочи, правейки делата ви перспективни.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще постигнете изпълнението на свое желание, стига то да е в полза на вас самите. В последно време пилеете много сили и средства в угода на другите, като забравяте за собствените си нужди. Постоянството ви в една връзка ще обърне нещата във ваша полза. Идеите ви ще се популяризират, защото са добри и имат отношение към добруването на повече хора.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В отлична форма сте и успявате да се справите в необходимите срокове. Ваш близък ще ви изненада със свое решение, но по-добре ще е да обмислите реакцията си, за да не го засегнете. В личен план сте късметлии. Оказва се, че притесненията ви са били напълно неоснователни.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Увереността в собствените ви действия може да ви изиграе лоша шега днес. Не се дистанцирайте от околните, с нищо не ги превъзхождате, освен с високото си самочувствие. Във ваша полза е да се приземите по-скоро. Семейството ви очаква повече внимание, предвид предстоящо семейно мероприятие.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Семейна хармония сред приятна атмосфера ще цари в дома ви днес. Настроени сте добронамерено към всички и това до голяма степен ще запази семейния уют. Ще прекарате приятно, ако поканите приятели на обяд или вечеря и ги изненадате със свой специалитет.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви плодотворен период в личен план. Без трудности ще реализирате стремежите си и денят ще изобилства от радостни поводи. Професионалните ви ангажименти ви отнемат много време и може би умората ще ви досажда.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемайки се с неотложните си задачи, ще си осигурите време и за дома. Подготовката за предстоящо пътуване е в ход, но някои вече пътуват. За други от вас денят се свързва с нова интимна връзка или делово съдружие. Разумно изразходвайте енергията си, не се претоварвайте с нищо.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не създавайте излишно напрежение с притесненията си, част от които ще се окажат по-маловажни, отколкото ги мислите. Истина е, че многото задължения ви уморяват и това се отразява на психическото ви и физическо здраве. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Особено важно за вас е да се осланяте на разума си, а не на чувствата. Ако успеете да овладеете емоциите си, само ще спечелите. Пречки от различен характер ще ви стимулират да потърсите и други възможности за реализация. Добре ще е да помислите за промяна на хранителния си режим и да наблегнете на повече движение.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Избягвайте натоварващите съзнанието дейности, а се заемете с нещо приятно и релаксиращо. Любимият човек ще ви обгражда с внимание и обич. Споделете деня си с него и се наслаждавайте на онова, което имате. Духовното ви израстване е очевидно и заслугата за това е изцяло ваша. Давайте повече и не мислете, че нямате. Ще имате.
04 юли 2020
Последни новини