Кой иска да отгледа изоставено дете?

Този въпрос вълнува често Наталия Делчева от димитровградската фондация "Подари усмивка". Наталия е нейн председател и без да звучи пресилено се опитва да помага в разрешаването на един от най-големите проблеми в България днес - изоставените в домовете деца. Казва, че темата толкова много е била коментирана в годините на демокрацията, че сигурно е омръзнала на хората. Ситуацията обаче ще стане още по-сложна, тъй като до 2013 г. държавата ще закрие домовете за сираци и те трябва да бъдат отглеждани в т.нар. семейна среда. Затова фондация "Подари усмивка", заедно с община Димитровград, специалисти от отдела за закрила на детето за втора година организират кампания за разясняване на приемната грижа в Димитровград.

Какво представлява приемната грижа, само социална услуга ли е, предлагана от държавата или зад понятието се крият много повече неща?

Държавата формулира по сложен и административен начин услугата "Приемна грижа", но казано простичко това е една алтернатива на живота в домовете за изоставените деца. А те в България никак не са малко -7276, разпределени в 140 социални домове. Може би по - страшното е, че една трета от тях са бебета. Вероятно хората ще си кажат - да,  ама те повечето са циганчета и ще започнат едни разсъждения за ромите и техния живот. Но каквото и да си говорим, това са наши, български деца. В Европа не се интересуват от това с какъв цвят на кожата са малчуганите, чиито родители ги оставят в домовете. Там виждат само, че по брой социални домове сме на едно от челните места, същото се отнася и за изоставените деца. Европейските институции искат от нас да покажем, че можем да се справим с този въпрос. Мисля, че това е един дълъг процес, които ще трае години, но все пак началото трябва да бъде поставено.

Защо е толкова важно децата да излезнат от домовете за сираци и да се отгледат в семейство, сякаш малко се говори по тази тема, какво следва когато попаднат в домашна среда ?

Да, донякъде е така. В България все още много ни вълнува какво ще кажат хората, ако детето което отглеждаме не е наше. Появяват се и "доброжелатели" със злобни коментари, ама то не е тяхно и така нататък. Мисля че истински ще разберем какво е приемна грижа, когато престанем да мислим по този начин. Може би младото поколение ще е различно, но мисленето на хората, живели доста преди демокрацията не може да се промени. А иначе най-ощетени в домовете за сираци са децата от 0 до 3 години, защото там се грижат добре за физическото им оцеляване, но не и за емоционалното. В това отношение те са много ощетени. Липсва им прегръдка, целувка и това е сериозен проблем. В много голяма степен приемната грижа успява да запълни емоционалната празнина. Макар и не от собствените роднини, малчуганите получават обич, която не може с нищо да бъде заменена, когато после се формира личността на детето.

Наталия /в ляво/ и част от екипа на кампанията по приемната грижа

Ако някое семейство иска да отгледа дете от дом, имам предвид да стане приемно семейство, какво трябва да направи?

Най-напред нека уточня, че няма ограничение във възрастта за приемен родител в момента, както и това дали ще бъде сам човек, семейство или просто двойка, която живее заедно. Важно е желанието, емоционалната потребност и не на последно място финансовите възможности. Подава се формуляр в отдела за закрила на детето, следва одобрение от страна на социалните работници в дома. Прави се профил и на кандидата за приемен родотел и на детето. По-скоро се проучва типа семейство, което иска да се грижи за сираче, какво дете би му подхождало. Това е важно. Идва ред на срещите между кандидатите и детето, първо в дома, после в среда извън дома. Процесът е дълъг и сложен. Ако всичко е наред, и детето и кандидат - родителите се харесат и се стигне до отглеждане в семейството, има и други важни неща. У децата, ако са по-големи, винаги съществува страх дали ще ги харесат, дали няма да ги отхвърлят, страх от раздяла. От значение е също така, ако детето не е сирак, да се наблегне на връзката с биологичните родители, да не се прекъсва общуването с тях, ако това е възможно. Детето трябва да знае и за правилата в семейството в което отива, това е малък стрес за него, затова е добре предварително да се изясни. Казах вече че това е дълъг и сложен процес, а и зависи от индивидуалността на всяка страна - приемен родител и дете. Важно е да има желание и всичко се постига.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини