9 °C

Кой иска да отгледа изоставено дете?

Този въпрос вълнува често Наталия Делчева от димитровградската фондация "Подари усмивка". Наталия е нейн председател и без да звучи пресилено се опитва да помага в разрешаването на един от най-големите проблеми в България днес - изоставените в домовете деца. Казва, че темата толкова много е била коментирана в годините на демокрацията, че сигурно е омръзнала на хората. Ситуацията обаче ще стане още по-сложна, тъй като до 2013 г. държавата ще закрие домовете за сираци и те трябва да бъдат отглеждани в т.нар. семейна среда. Затова фондация "Подари усмивка", заедно с община Димитровград, специалисти от отдела за закрила на детето за втора година организират кампания за разясняване на приемната грижа в Димитровград.

Какво представлява приемната грижа, само социална услуга ли е, предлагана от държавата или зад понятието се крият много повече неща?

Държавата формулира по сложен и административен начин услугата "Приемна грижа", но казано простичко това е една алтернатива на живота в домовете за изоставените деца. А те в България никак не са малко -7276, разпределени в 140 социални домове. Може би по - страшното е, че една трета от тях са бебета. Вероятно хората ще си кажат - да,  ама те повечето са циганчета и ще започнат едни разсъждения за ромите и техния живот. Но каквото и да си говорим, това са наши, български деца. В Европа не се интересуват от това с какъв цвят на кожата са малчуганите, чиито родители ги оставят в домовете. Там виждат само, че по брой социални домове сме на едно от челните места, същото се отнася и за изоставените деца. Европейските институции искат от нас да покажем, че можем да се справим с този въпрос. Мисля, че това е един дълъг процес, които ще трае години, но все пак началото трябва да бъде поставено.

Защо е толкова важно децата да излезнат от домовете за сираци и да се отгледат в семейство, сякаш малко се говори по тази тема, какво следва когато попаднат в домашна среда ?

Да, донякъде е така. В България все още много ни вълнува какво ще кажат хората, ако детето което отглеждаме не е наше. Появяват се и "доброжелатели" със злобни коментари, ама то не е тяхно и така нататък. Мисля че истински ще разберем какво е приемна грижа, когато престанем да мислим по този начин. Може би младото поколение ще е различно, но мисленето на хората, живели доста преди демокрацията не може да се промени. А иначе най-ощетени в домовете за сираци са децата от 0 до 3 години, защото там се грижат добре за физическото им оцеляване, но не и за емоционалното. В това отношение те са много ощетени. Липсва им прегръдка, целувка и това е сериозен проблем. В много голяма степен приемната грижа успява да запълни емоционалната празнина. Макар и не от собствените роднини, малчуганите получават обич, която не може с нищо да бъде заменена, когато после се формира личността на детето.

Наталия /в ляво/ и част от екипа на кампанията по приемната грижа

Ако някое семейство иска да отгледа дете от дом, имам предвид да стане приемно семейство, какво трябва да направи?

Най-напред нека уточня, че няма ограничение във възрастта за приемен родител в момента, както и това дали ще бъде сам човек, семейство или просто двойка, която живее заедно. Важно е желанието, емоционалната потребност и не на последно място финансовите възможности. Подава се формуляр в отдела за закрила на детето, следва одобрение от страна на социалните работници в дома. Прави се профил и на кандидата за приемен родотел и на детето. По-скоро се проучва типа семейство, което иска да се грижи за сираче, какво дете би му подхождало. Това е важно. Идва ред на срещите между кандидатите и детето, първо в дома, после в среда извън дома. Процесът е дълъг и сложен. Ако всичко е наред, и детето и кандидат - родителите се харесат и се стигне до отглеждане в семейството, има и други важни неща. У децата, ако са по-големи, винаги съществува страх дали ще ги харесат, дали няма да ги отхвърлят, страх от раздяла. От значение е също така, ако детето не е сирак, да се наблегне на връзката с биологичните родители, да не се прекъсва общуването с тях, ако това е възможно. Детето трябва да знае и за правилата в семейството в което отива, това е малък стрес за него, затова е добре предварително да се изясни. Казах вече че това е дълъг и сложен процес, а и зависи от индивидуалността на всяка страна - приемен родител и дете. Важно е да има желание и всичко се постига.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
19 фев 2020
Последни новини