19 °C

Кой иска да отгледа изоставено дете?

Този въпрос вълнува често Наталия Делчева от димитровградската фондация "Подари усмивка". Наталия е нейн председател и без да звучи пресилено се опитва да помага в разрешаването на един от най-големите проблеми в България днес - изоставените в домовете деца. Казва, че темата толкова много е била коментирана в годините на демокрацията, че сигурно е омръзнала на хората. Ситуацията обаче ще стане още по-сложна, тъй като до 2013 г. държавата ще закрие домовете за сираци и те трябва да бъдат отглеждани в т.нар. семейна среда. Затова фондация "Подари усмивка", заедно с община Димитровград, специалисти от отдела за закрила на детето за втора година организират кампания за разясняване на приемната грижа в Димитровград.

Какво представлява приемната грижа, само социална услуга ли е, предлагана от държавата или зад понятието се крият много повече неща?

Държавата формулира по сложен и административен начин услугата "Приемна грижа", но казано простичко това е една алтернатива на живота в домовете за изоставените деца. А те в България никак не са малко -7276, разпределени в 140 социални домове. Може би по - страшното е, че една трета от тях са бебета. Вероятно хората ще си кажат - да,  ама те повечето са циганчета и ще започнат едни разсъждения за ромите и техния живот. Но каквото и да си говорим, това са наши, български деца. В Европа не се интересуват от това с какъв цвят на кожата са малчуганите, чиито родители ги оставят в домовете. Там виждат само, че по брой социални домове сме на едно от челните места, същото се отнася и за изоставените деца. Европейските институции искат от нас да покажем, че можем да се справим с този въпрос. Мисля, че това е един дълъг процес, които ще трае години, но все пак началото трябва да бъде поставено.

Защо е толкова важно децата да излезнат от домовете за сираци и да се отгледат в семейство, сякаш малко се говори по тази тема, какво следва когато попаднат в домашна среда ?

Да, донякъде е така. В България все още много ни вълнува какво ще кажат хората, ако детето което отглеждаме не е наше. Появяват се и "доброжелатели" със злобни коментари, ама то не е тяхно и така нататък. Мисля че истински ще разберем какво е приемна грижа, когато престанем да мислим по този начин. Може би младото поколение ще е различно, но мисленето на хората, живели доста преди демокрацията не може да се промени. А иначе най-ощетени в домовете за сираци са децата от 0 до 3 години, защото там се грижат добре за физическото им оцеляване, но не и за емоционалното. В това отношение те са много ощетени. Липсва им прегръдка, целувка и това е сериозен проблем. В много голяма степен приемната грижа успява да запълни емоционалната празнина. Макар и не от собствените роднини, малчуганите получават обич, която не може с нищо да бъде заменена, когато после се формира личността на детето.

Наталия /в ляво/ и част от екипа на кампанията по приемната грижа

Ако някое семейство иска да отгледа дете от дом, имам предвид да стане приемно семейство, какво трябва да направи?

Най-напред нека уточня, че няма ограничение във възрастта за приемен родител в момента, както и това дали ще бъде сам човек, семейство или просто двойка, която живее заедно. Важно е желанието, емоционалната потребност и не на последно място финансовите възможности. Подава се формуляр в отдела за закрила на детето, следва одобрение от страна на социалните работници в дома. Прави се профил и на кандидата за приемен родотел и на детето. По-скоро се проучва типа семейство, което иска да се грижи за сираче, какво дете би му подхождало. Това е важно. Идва ред на срещите между кандидатите и детето, първо в дома, после в среда извън дома. Процесът е дълъг и сложен. Ако всичко е наред, и детето и кандидат - родителите се харесат и се стигне до отглеждане в семейството, има и други важни неща. У децата, ако са по-големи, винаги съществува страх дали ще ги харесат, дали няма да ги отхвърлят, страх от раздяла. От значение е също така, ако детето не е сирак, да се наблегне на връзката с биологичните родители, да не се прекъсва общуването с тях, ако това е възможно. Детето трябва да знае и за правилата в семейството в което отива, това е малък стрес за него, затова е добре предварително да се изясни. Казах вече че това е дълъг и сложен процес, а и зависи от индивидуалността на всяка страна - приемен родител и дете. Важно е да има желание и всичко се постига.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
25 окт 2020
Последни новини