Кой иска да отгледа изоставено дете?

Този въпрос вълнува често Наталия Делчева от димитровградската фондация "Подари усмивка". Наталия е нейн председател и без да звучи пресилено се опитва да помага в разрешаването на един от най-големите проблеми в България днес - изоставените в домовете деца. Казва, че темата толкова много е била коментирана в годините на демокрацията, че сигурно е омръзнала на хората. Ситуацията обаче ще стане още по-сложна, тъй като до 2013 г. държавата ще закрие домовете за сираци и те трябва да бъдат отглеждани в т.нар. семейна среда. Затова фондация "Подари усмивка", заедно с община Димитровград, специалисти от отдела за закрила на детето за втора година организират кампания за разясняване на приемната грижа в Димитровград.

Какво представлява приемната грижа, само социална услуга ли е, предлагана от държавата или зад понятието се крият много повече неща?

Държавата формулира по сложен и административен начин услугата "Приемна грижа", но казано простичко това е една алтернатива на живота в домовете за изоставените деца. А те в България никак не са малко -7276, разпределени в 140 социални домове. Може би по - страшното е, че една трета от тях са бебета. Вероятно хората ще си кажат - да,  ама те повечето са циганчета и ще започнат едни разсъждения за ромите и техния живот. Но каквото и да си говорим, това са наши, български деца. В Европа не се интересуват от това с какъв цвят на кожата са малчуганите, чиито родители ги оставят в домовете. Там виждат само, че по брой социални домове сме на едно от челните места, същото се отнася и за изоставените деца. Европейските институции искат от нас да покажем, че можем да се справим с този въпрос. Мисля, че това е един дълъг процес, които ще трае години, но все пак началото трябва да бъде поставено.

Защо е толкова важно децата да излезнат от домовете за сираци и да се отгледат в семейство, сякаш малко се говори по тази тема, какво следва когато попаднат в домашна среда ?

Да, донякъде е така. В България все още много ни вълнува какво ще кажат хората, ако детето което отглеждаме не е наше. Появяват се и "доброжелатели" със злобни коментари, ама то не е тяхно и така нататък. Мисля че истински ще разберем какво е приемна грижа, когато престанем да мислим по този начин. Може би младото поколение ще е различно, но мисленето на хората, живели доста преди демокрацията не може да се промени. А иначе най-ощетени в домовете за сираци са децата от 0 до 3 години, защото там се грижат добре за физическото им оцеляване, но не и за емоционалното. В това отношение те са много ощетени. Липсва им прегръдка, целувка и това е сериозен проблем. В много голяма степен приемната грижа успява да запълни емоционалната празнина. Макар и не от собствените роднини, малчуганите получават обич, която не може с нищо да бъде заменена, когато после се формира личността на детето.

Наталия /в ляво/ и част от екипа на кампанията по приемната грижа

Ако някое семейство иска да отгледа дете от дом, имам предвид да стане приемно семейство, какво трябва да направи?

Най-напред нека уточня, че няма ограничение във възрастта за приемен родител в момента, както и това дали ще бъде сам човек, семейство или просто двойка, която живее заедно. Важно е желанието, емоционалната потребност и не на последно място финансовите възможности. Подава се формуляр в отдела за закрила на детето, следва одобрение от страна на социалните работници в дома. Прави се профил и на кандидата за приемен родотел и на детето. По-скоро се проучва типа семейство, което иска да се грижи за сираче, какво дете би му подхождало. Това е важно. Идва ред на срещите между кандидатите и детето, първо в дома, после в среда извън дома. Процесът е дълъг и сложен. Ако всичко е наред, и детето и кандидат - родителите се харесат и се стигне до отглеждане в семейството, има и други важни неща. У децата, ако са по-големи, винаги съществува страх дали ще ги харесат, дали няма да ги отхвърлят, страх от раздяла. От значение е също така, ако детето не е сирак, да се наблегне на връзката с биологичните родители, да не се прекъсва общуването с тях, ако това е възможно. Детето трябва да знае и за правилата в семейството в което отива, това е малък стрес за него, затова е добре предварително да се изясни. Казах вече че това е дълъг и сложен процес, а и зависи от индивидуалността на всяка страна - приемен родител и дете. Важно е да има желание и всичко се постига.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини