Авторитетно жури избира първите трима в общинския фотоконкурс

До края на седмицата ще бъдат избрани първенците в общинския фотоконкурс на тема “Четирите сезона на Димитровград”. Това съобщи Милена Тодева, директор на Дирекция “Хуманитарни и социални дейности”. В оценяването на 900-те фотоса ще се включи сформирано по заповед на кмета Стефан Димитров петчленно жури. В състава му влизат и утвърдени имена в средите на майсторите на обектива. След тях е уважаваният от мнозина доц. Никола Лаутлиев, който е председател на едно от утвърдените в гилдията фотографски сдружения в България. Оценка ще дават и Силвия Иванова, директор на магистърска програма “Художествена фотография” към Нов Български университет, както и Надежда Павлова от фотографската академия. В определянето на най-добрите произведения ще се включат още Милена Тодева и Надежда Стойнева, уредник в местната художествена галерия “Петко Чурчулиев”.

Всеки един от журито вече е получил конкурсните творби и до петък следва да определи своите трима фаворити измежду общо 45 автори, обясни Тодева. В надпреварата за солидния награден фонд се включиха фотографи от различни населени места – от София, Пловдив, Исперих, Бургас, дори от Москва. Осемгодишната Йоана Йорданова от Димитровград е най-малкият участник.

Като цяло авторите са млади хора. Сред тях са студенти, журналисти, бизнесмени, дори архитекти. Немалко са и гостите на града, провокирани от честия, приветлив и подреден градския екстериор. Един от тях – 31-годишният Даниел Йорданов от Бургас пише: “Очарован съм от вашия град, с който имам допирни точки! Харесва ми огромната зелена площ около и в него. Това е най-големият парк-град!”.

Първенецът ще вземе 1 000 лв. Вторият в класирането ще бъде възнаграден с 800 лв., а подгласникът му – с 500 лв. Паричните премии ще бъдат връчени при откриване на изложба с 60-те най-добри фотографии. Тя ще бъде уредена в една от залите на художествена галерия “Петко Чурчулиев” за Празника на града – 2 септември.

Източник: dimitrovgrad.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини