Деца гасиха пожар в пожарната

Четвъртокласникът Мартин пръв пробва как работи пожарникарския маркуч

Пожар гасиха днес ученици от основно училище "Христо Смирненски" в димитровградското село Радиево. Случката бе част от занятието "Млад огнеборец", което местната пожарна служба провежда от началото на тази учебна година. Освен, че се запознаха с работата на огнеборците, децата си припомниха и някои от основните правила при пожар и телефонния номер на който да се обадят.

"Най-важното нещо при пожар е да не се паникьосвате", обясни на децата дежурният пожарникар днес Владимир Дамянов. Той им препоръча на търсят убежище в банята, ако попаднат в подобна ситуация, както и да поставят намокрена кърпа на устата, за да не погълнат дим. 

Малчуганите от 4,5,6, и 8 клас разгледаха с любопитство пожарните коли и как огнеборците се спускат по пилона при аварийна ситуация. Най-интересната част бе гасенето на импровизиран огън с водна струя. Пръв в тази авантюра се впусна четвъртокласникът Мартин, който показа, че лесно овладява силната струя. След посещението в пожарната 6-класникът Митко вече беше убеден, че ще става пожарникар.

Децата от училището в Радиево си припомниха спешните номера, на които да звънят при пожар
Малчуганите видяха и как работят пожарните коли в местната служба
Пожарникарят Владимир Дамянов обясняваше на децата какво да сторят при пожар
Митко от 6 клас вече иска да стане пожарникар
Децата разгледаха и диспечерската служба в димитровградската пожарна

Това е второто училище от общината, което посещава пожарната служба. Преди седмици първото си занятие "Млад огнеборец" проведоха и учениците от ОУ"П.Славейков" в Димитровград. С работата на огнеборците се запознаха и няколко предучилищни групи от детските градини.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини