Наливат 1 200 000 лв в интеграция на 1700 димитровградски циганчета

Амбициозен проект, които да интегрира ромските деца от 0 до 7 години и да образова родителите им подготвя администрацията в Димитровград. Той е на стойност един 1 милион и 200 000 лв. и ще се финансира от Световната банка, стана ясно на обществено обсъждане в зала “Гросето” снощи. Проектът се казва “Социално включване” и ще се реализира в две направления-за деца от 0 до 3 години и от 3 до 7 години.

“Основната идея е да се погрижим за ромските деца и най-бедните семейства в общината” обясни Милена Тодева, която оглавява хуманитарната дирекция. Ще бъдат обхванати  семейства без доходи, живеещи в мизерни условия или трайно безработни. Ще се работи както с родителите на малките бебета, така и с тези на които предстои да постъпят в първи клас. Предварителните планове предвиждат да бъдат обхванати 1700 ромски деца, живеещи в димитровградските квартали Изток и Мариино,селата Крепост, Радиево и Меричлери.

 Ще бъде създаден и център за ранна превенция на деца с увреждания. Той ще се помещава на третия етаж в сградата на бившата Марбас болница. Там специалисти ще помагат на бедните семейства да се справят с отглеждането на децата със специфични потребности. Близо 20 специалисти сред който педиатри, психолоззи, учители ,социални работници ще бъдат заети в две годишния проект. Те ще образуват мобилни екипи, които ще работят на място в ромските квартали, с помощта на медиатори. Предвидени са ремонти за увеличаване капацитета на две детски градини – “Йорданка Чанкова” и ОДЗ в кв.Мариино. Там бе бъдат обучавани около 140 циганчета, които досега не са ходили на градина от селата Крепост и Радиево

“Идеята е да се даде равен старт на всички деца, независимо от произхода им , а на един по-късен етап тази дейност да се делегира от държавата”, коментира и кметът на общината Стефан Димитров. По думите му общината не може да финансира такава дейност след края на проекта, затова като естествено продължение на работата му ще бъде разкрития център за обществена подкрепа в Димитровград. Очаква се проектът да стартира през лятото на идната година. Дотогава от общината искат да чуят мнението на педагози, здравни и социални работници и техните идеи за реализирането на проекта в Димитровград.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини