Назначават кметове в 12 села от димитровградска община

Съветниците не се разбраха кой да изпрати до парламента декларацията за несъгласие с промените в изборния закон

В 12 от общо 27 села от димитровградска община ще бъдат назначавани кметове, ако гласуването на местния вот догодина става по постоянен адрес. Това обявиха на днешната сесия съветниците от БСП, който предложиха на колегите си да гласуват декларация за несъгласие с промените в избирателния закон. Те са свързани с решението на управляващите от ГЕРБ, кметове на населени места до 350 души да бъдат назначавани, а не избирани пряко. Червените съветници пресметнали още, че ако догодина се гласува по настоящ адрес в димитровградско служебно ще се назначават 10 селски кметове. Според БСП, така се нарушава свободния избор на хората, а кметовете стават чиновници с работно време от 8 до 17 часа.

Доайенът сред общинарите д-р Максим Господинов не се съгласи с червените съветници, като каза, че именно назначените от кмета селски управници са по-съвестни и отговорни. За пример д-р Господинов даде кметът на Великан Тодор Каваков, който е наместник на кмета, но си гледа добре работата.

Според кметът Димитров, в общината съществува практика на общоселски събрания хората да предлагат кой да им стане кмет и след това той да бъде назначаван от местната администрация.

В крайна сметка декларацията не бе приета, срещу нея гласуваха 10 съветника, други 10 я подкрепиха, а 9 се въздържаха. димитровградските парламентаристи не се разбраха кого да упълномощят да изпрати декларацията до Народното събрание, дали градоначалникът или председателят на ОбС Катя Чалъкова, която е лидер на ГЕРБ в Димитровград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини