Д-р Румен Богданов: Диабетът поразява все повече млади хора

Д-р Румен Богданов

Единственият специалист по лечение на диабетно стъпало в България д-р Румен Богданов посети Димитровград в края на седмицата, за да даде съвети за лечение на болните с усложнения от диабет. Той бе тук за втори път по покана на Клуба на диабетика в Димитровград. Лекарят с 15-годишна практика е председател на Българската асоциация за лечение на диабетното стъпало, специализирал е в “Кинг хоспитал” в Лондон. В момента работи в ДКЦ “Св.св.Лука” в София и пътува из страната, за да консултираха хората с тежкото заболяване, разпространено изключително много в България. Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net д-р Богданов разказа защо все повече млади хора боледуват от диабет у нас и има ли начини за ранна профилактика и намаляване на разпространението на захарната болест.

-Д-р Богданов както представлява диабетното стъпало и колко сериозно е това заболяване?

-За огромно съжаление броят на диабето болните се увеличава в последните години, в България има около 450  000 души със захарен диабет. Възрастовата граница на заболелите вече е 50-55-годишни, а държавата не плаща за профилактика, което е в нормалните европейски страни . Лично аз определям заболяването като е социално значимо и е огромен проблем на обществото, особено в късния му стадий с настъпили усложнения. Едно от тях е диабетно стъпало. В този случай намаля чувствителността на болния до степен на повърхностна и дълбока сетивност, а може такава и да липсва въобще. Характерно е, че краката на болните са със суха кожа и при горещо време с нищо не може да ги охладят, при студено - не могат да ги затоплят.

 -Кога започват проблемите с усложненията от диабета, българинът обикновено пренебрегва здравето си и често става късно?

 -Има много признаци по-които може да се разбере за появата на захарната болест, но повечето от пациентите, които идват при мен са в напреднал стадии. На 5-ата година след като е открит диабетът, започват проблемите с увреждане на нервите. Пациентът вече има нарушения, промяна в стъпалата - скъсяване на сухожилията и други промени, но разбира за тях едва когато се открие повишената кръвна захар, т.е. той вече има усложнения. Наистина е жалко, че диабето болните не обръщат внимание на тези симптоми и научават, когато проблемът вече е възникнал. Затова профилактиката е много важна и отношението на личните лекари, те да насочат правилно хората към специалистите, за да не се задълбочи болестта.

-Как по света се справят с проблема, вие сте специализирал в Лондон?

-В Англия има специалисти по диабетно стъпало, те са обучени да наблюдават и проследяват състоянието на болния и го насочват към специалиста, от който имат нужда - съдов хирург, ортопед, медицински педикюр и други. Т.е те са една индивидуална група на хора с това заболяване. Хората са го измислили, те знаят, че диабетното стъпало е най-скъпоструващото и профилактиката е решаваща. У нас пациентът може да бъде препратен към съдов хирург, кожен лекар и така болестта да се усложни, а не да се помогне навреме.

У нас има клинична пътека, която включва ампутиране на крака в хирургия, когато нещата са непоправими, а не за профилактика и лечение от където трябва да се започне. Както вече споменах в България диабето болните ги наблюдава личният лекар, болният отива при специалист, когато има оплаквания, но никой не следи състоянието му. А и личната отговорност на хората е много малка. На всички искам да кажа, че това не е проблем който ще мине, а трябва периодично лечение и прегледи. Диабетът не се лекува, но ако се намери оптималният начин за поддържане на състоянието на болния той може да живее със захарна болест и 50 години.

Едва десетина болни от диабет се срещнаха с д-р Богданов в Димитровград

- Какво ще посъветвате болните от диабет, а и тези със симптоми на захарна болест?

Искам да уточня, че стресът и ежедневните проблеми водят до това заболяване, постоянно се регистрират нови случаи на болни от захарен диабет. Заболяването може да бъде провокирано и от прекарана наскоро инфекция, да бъде автоимунно или с наследствен фактор. Всеки от нас сред близките си има болен от диабет, заболяването се разпространява и трябва да се извършва профилактика. Това е много важно. За съжаление, както днес в Димитровград на срещата дойдоха само възрастни хора, които имат диабет от години и искат да облекчат състоянието си. Младите българи също трябва да обръщат внимание на здравето си, защото обикновено за диабета става много късно.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини