20 °C

Д-р Румен Богданов: Диабетът поразява все повече млади хора

Д-р Румен Богданов

Единственият специалист по лечение на диабетно стъпало в България д-р Румен Богданов посети Димитровград в края на седмицата, за да даде съвети за лечение на болните с усложнения от диабет. Той бе тук за втори път по покана на Клуба на диабетика в Димитровград. Лекарят с 15-годишна практика е председател на Българската асоциация за лечение на диабетното стъпало, специализирал е в “Кинг хоспитал” в Лондон. В момента работи в ДКЦ “Св.св.Лука” в София и пътува из страната, за да консултираха хората с тежкото заболяване, разпространено изключително много в България. Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net д-р Богданов разказа защо все повече млади хора боледуват от диабет у нас и има ли начини за ранна профилактика и намаляване на разпространението на захарната болест.

-Д-р Богданов както представлява диабетното стъпало и колко сериозно е това заболяване?

-За огромно съжаление броят на диабето болните се увеличава в последните години, в България има около 450  000 души със захарен диабет. Възрастовата граница на заболелите вече е 50-55-годишни, а държавата не плаща за профилактика, което е в нормалните европейски страни . Лично аз определям заболяването като е социално значимо и е огромен проблем на обществото, особено в късния му стадий с настъпили усложнения. Едно от тях е диабетно стъпало. В този случай намаля чувствителността на болния до степен на повърхностна и дълбока сетивност, а може такава и да липсва въобще. Характерно е, че краката на болните са със суха кожа и при горещо време с нищо не може да ги охладят, при студено - не могат да ги затоплят.

 -Кога започват проблемите с усложненията от диабета, българинът обикновено пренебрегва здравето си и често става късно?

 -Има много признаци по-които може да се разбере за появата на захарната болест, но повечето от пациентите, които идват при мен са в напреднал стадии. На 5-ата година след като е открит диабетът, започват проблемите с увреждане на нервите. Пациентът вече има нарушения, промяна в стъпалата - скъсяване на сухожилията и други промени, но разбира за тях едва когато се открие повишената кръвна захар, т.е. той вече има усложнения. Наистина е жалко, че диабето болните не обръщат внимание на тези симптоми и научават, когато проблемът вече е възникнал. Затова профилактиката е много важна и отношението на личните лекари, те да насочат правилно хората към специалистите, за да не се задълбочи болестта.

-Как по света се справят с проблема, вие сте специализирал в Лондон?

-В Англия има специалисти по диабетно стъпало, те са обучени да наблюдават и проследяват състоянието на болния и го насочват към специалиста, от който имат нужда - съдов хирург, ортопед, медицински педикюр и други. Т.е те са една индивидуална група на хора с това заболяване. Хората са го измислили, те знаят, че диабетното стъпало е най-скъпоструващото и профилактиката е решаваща. У нас пациентът може да бъде препратен към съдов хирург, кожен лекар и така болестта да се усложни, а не да се помогне навреме.

У нас има клинична пътека, която включва ампутиране на крака в хирургия, когато нещата са непоправими, а не за профилактика и лечение от където трябва да се започне. Както вече споменах в България диабето болните ги наблюдава личният лекар, болният отива при специалист, когато има оплаквания, но никой не следи състоянието му. А и личната отговорност на хората е много малка. На всички искам да кажа, че това не е проблем който ще мине, а трябва периодично лечение и прегледи. Диабетът не се лекува, но ако се намери оптималният начин за поддържане на състоянието на болния той може да живее със захарна болест и 50 години.

Едва десетина болни от диабет се срещнаха с д-р Богданов в Димитровград

- Какво ще посъветвате болните от диабет, а и тези със симптоми на захарна болест?

Искам да уточня, че стресът и ежедневните проблеми водят до това заболяване, постоянно се регистрират нови случаи на болни от захарен диабет. Заболяването може да бъде провокирано и от прекарана наскоро инфекция, да бъде автоимунно или с наследствен фактор. Всеки от нас сред близките си има болен от диабет, заболяването се разпространява и трябва да се извършва профилактика. Това е много важно. За съжаление, както днес в Димитровград на срещата дойдоха само възрастни хора, които имат диабет от години и искат да облекчат състоянието си. Младите българи също трябва да обръщат внимание на здравето си, защото обикновено за диабета става много късно.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
19 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Умереността ви е похвална и това ще ви донесе повече успехи днес. Ще получите предложение за съвместен бизнес, което може да се окаже добра перспектива за бъдещето ви. Не се колебайте дълго, проявете активност. Събитията ще ви подскажат правилните решения, доверете се на интуицията си.
19 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благоприятните възможности за удовлетворяващи ви реализации идват една след друга. Бъдете уверени в себе си и действате, независимо, че ви се увеличават отговорностите. Работата е нещото, което ви държи будни и ви прави активни. Любими занимания може да ви отведат далече от къщи, споделете тези моменти с обичани хора.
19 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Силната ви интуиция ще ви предпази от неразумни постъпки днес. В определен момент се колебаете как да постъпите, но близък приятел ще ви помогне да намерите вярната посока. Имайте повече търпение в личните си контакти, не позволявайте на емоциите ви да властват над вас. Харчите прекалено много за дребни неща.
19 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да останете подразнени от нетактичното поведение на човек от обкръжението си. От друга страна това ще повиши активността ви, в доказване правотата на тезата ви. Каквото и да се случи бъдете премерени и не позволявайте емоциите да диктуват поведението ви. Отдадеността ви на една идея може да предизвика криза в отношенията ви с партньора.
19 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Отдавате голямо значение на професионалната си заетост и с право. От днешните ви срещи ще зависят доходите ви, което ви прави още по-отговорни. Благодарение и на добрата ви организация, ще повишите ефективността на труда си и ще подобрите климата сред колегите си и в къщи.
19 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не се поддавайте на емоции и не се предоверявайте. Днес се изисква от вас да бъдете последователни в служебните си задължения. Ако е необходимо вложете цялата си енергия, за да се справите със започнатото. Няма да закъснеят и парите, но само ако разчитате на себе си. Любовта ще ви подкрепи, ако срещне у вас воля за борба, а не хленч.
19 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се заяждате с околните и проявявайки добронамереността си към тях, ще ви бъде по-лесно в отстояване на позициите. Добро начало за започващите нова работа, както и за влюбените, които пристъпват към по-голямо взаимно обвързване. Възможности за брак или запознанства с цел брак.
19 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви приятен и спокоен работен ден. Настроението ви действа тонизиращо на всички около вас, затова бъдете сигурни че всеки около вас днес ще остане очарован от излъчването ви. Колега ви предлага добра идея, но е възможно тя да остане на заден план за момента. Изчакайте по-добър момент за да се заемете сериозно с намеренията си.
19 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За пореден път ще покажете уменията си да взимате правилни решения и да ги следвате. Ще потиснете притесненията си за друго време и днес ще се възползвате от всяка подадена ви възможност. До себе си ще имате хора, които открито ви подкрепят и на които може да се разчита. Оценете ги и им върнете жеста.
19 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроени сте за активна почивка. Ще ви привличат занимания със спорт, туризъм или светски живот. Сигурно е, че няма да скучаете, напротив. Любовни трепети ще ви държат будни и подтикват към действия. Добра новина ще ви накара да кроите планове за бъдещето си. Липсата на тревога си е цяло щастие, но дали го осъзнавате?
19 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Печалбите ви преследват независимо с какво се занимавате. Сега е момента да покриете дълговете си(ако имате такива) и да помислите за спестявания. Спокойно можете да си позволите повече разточителство при покупките. Здравето ви е отлично и скоро едва ли ще ви създава проблеми.
19 юни 2021
Последни новини