Гражданска защита охлажда ентусиазма за къпане в канали и язовири

 
Къпънето в неохраняеми водоеми или напоителни канали е най-опасно, казаха от Гражданска защита в общината

Само лицензираните водни обекти за къпъне да използват димитровградчани и живеещите по селата през лятото, призова инспекторът "Защита на населението" общината инж. Панчо Кондов. Два са басейните в общината, където може да става това -"Химик" до стадион "Раковски" и този в Меричлери.

Неохраняемите водни обекти като язовирите или река Марица крият рискове за желаещите да се разхладят в жегите, напомни Кондов. Пред Dimitrovgrad.bgvesti.net той коментира, че най-често дори и опитни плувци попадат на дънни ями и прагове, както и на остри предмети дълбоко във водата. Да се запази хладнокръвие в този случай, съветва специалистът.

Не е желателно и къпънето във вода след обилно хранене или употреба на алкохол. Риск крият и така харесваните от малчуганите скокове във вода. Най-опасни за любителите на водните забавления в жегите си остават напоителните канали, те са дълбоки, водата в тях тече бързо и излизането по стръмните стени е трудно, напомни Кондов.

Два са лицензираните за къпане водни обекти в димитровградско - басейн "Химик" и този в Меричлери

Друга подценявана опасност от хората, решили да търсят прохлада в язовирите е рязката температурна разлика във водата. Затопля само повърхностния слой на язовира, а отдолу водата е студена, заради липсата на вертикална циркулация на водните маси.

Кондов припомни, че в димитровградско няма случай на удавен човек през последните три години. Момче загина при плуване в язовир край Странско през юли 2008-ма и това е последния инцидент. Инспекторът по защита на населението се надява и това лято да мине без нещастни случай и апелира хората за повече внимание и отговорност.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини