Символите на социализма в годините на демокрация

Сърп и чук са често срещани по сгради и фасади в Димитровград и напомнят за едно отминало време

Символите на социализма, които "изскачат" от фасади и блокове в Димитровград не смущават димитровградчани, показа наша проверка в деня, в който България отбелязва 22 години демокрация. Склонни да говорят за времето на Тодор Живков са само възрастните, младите почти нищо не помнят от т.нар. тоталитаризъм до 1989 година. И не свързват архитектурата на Димитровград с нещо лошо и неприятно.

Пенсионерите, работили и отгледали тук децата си с носталгия си спомнят за времето на безплатното здравеопазване, образование и ежегодните почивки със семейството. Че бе евтино и спокойно е другото, което идва на ум на Ванчо Панчев, когато стане дума за БКП и Тодор Живков. На същото мнение е и комшията му Тончо Кирков, който допълва, че за 22 години демокрацията само беди е донесла на България.

20-годишните димитровградчани имат друга позиция. Те смятат, че  времената, в които е бил построен Димитровград, сега могат да се използват за привличане на туристи и това да помага за развитието на града. Повечето млади знаят, че града ни е обявен за паметник на културата и участва в международна туристическа дестинация на европейските тоталитарни градове. Казват, че без притеснение биха "рекламирали" Димитровград, ако живеят и работят зад граница.

Тончо и Ванчо /в ляво/ помнят тоталитаризма с безплатното здравеопазване и евтината храна
Социализмът е част от историята, пресъздадена върху ротондата в Димитровград
Най-старите блокове в Димитровград са обявени за паметници на тоталитарната история

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини