В Димитровград почетоха Св.Мина с литургия и фасул

Отец Георги Тодев ослужи тържествена литургия на параклиса "Св.Мина" в местността Дурхана

Днес православните християни почитат Свети великомъченик Мина - воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите.

В единствения параклис в димитровградско, носещ името на светията тази сутрин бе отслужена тържествена литургия за здраве и благоденствие от протойерей Георги Тодев от храм "Св.Димитър" в Димитровград. Десетки хора от града и околните села се събраха в божия храм в местността Дурхана да почетат светията. След литургията бе раздаден фасул, предварително приготвен от местното църковно настоятелство.

Параклисът в димитровградско е известен с лековитата си вода, идваща от извор край святото място. За нея се знае, че с вяра помага при болежки в очите.

Св. Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здравето на децата си, за радост и благополучие в дома, разказаха жените, дошли на службата.

На днешния ден, на който се почитат и светците Виктор и Викентий, празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо. 

Десетки миряни дойдоха да запалят свещ в параклиса, известен с лековитата си вода
За здраве на Св.Мина днес се помоли и бившата учителка от Димитровград Величка Анкова
Вярва се, че лековитата вода край параклиса помага на очите

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини